O proteínoch, Zdravie a zdravá výživa

Cvrčí proteín versus kurací

Cvrčí proteín versus kurací

Kuracie mäso sa považuje za najúčinnejšie pri premenne krmiva na bielkovinu. To je pravdepodobne aj dôvod, prečo je kuracie mäso jedným z najlacnejších druhov mäsa. Problémom je, že masové chovanie kureniec nie je udržateľné a spôsobuje obrovské škody týmto zvieratám. V budúcnosti musí existovať omnoho lepšia alternatíva ku kuraciemu proteínu. A s cvrčím farmárstvom môže byť budúcnosť bližšia, ako si myslíte.  

Cvrčky sú účinnejšie pri výrobe proteínov ako kurčatá

Štúdia porovnávajúca cvrčky s kurčatami zistila, že 450 gramov špecializovaného krmiva pre hydinu bolo dostatočné na produkciu 260 gramov jedlých cvrčkov a 190 gramov kurčiat. To je impozantný výsledok, keďže kuracie mäso malo výhodu 90-ročnej poľnohospodárskej praxe v priebehu 500 po sebe idúcich pestovateľských cyklov na zhruba 20 miliónoch kurčiat. Na rozdiel od toho autori dokončili iba 3 rastové cykly s približne 50.000 cvrčkov pre túto štúdiu. Len si predstavte, čo sa stane potom ako náhle chovatelia cvrčkov zistia ideálne krmivo. Poľnohospodárstvo s hmyzom má tiež veľký potenciál v oblasti automatizácie a vertikálneho hospodárstva. Cvrčky sú nádejou pre budúcnosť, ale napriek tomu je jeho chovateľstvo ešte len v začiatkoch a preto je jeho cena zatiaľ stále vysoká. Existuje však veľa výskumov a veľa ľudí, ktorí sa snažia o to, aby cena cvrčieho proteínu bola konkurencieschopná.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.