Zdravie a zdravá výživa

Cvrčky sú výživné sily

Cvrčky sú výživné sily

Nie je ťažké dostať do tela kalórie, naopak s vitamínmi a minerály je to horšie. Hmyz je nielen dobre udržateľný a tiež etický na farme, ale je aj veľmi výživný. A to je dôležité! Nedostatok minerálov, ako je železo a vápnik sa objavuje čoraz častejšie, obzvlášť keď starneme. Tiež sme vyzývaní, aby sme získali viac tých zdravých omega-3 tukov a zvýšili množstvo vlákniny a bielkovín, ktoré jeme. Zamyslite sa nad potravinami, ktoré považujete za dobré zdroje železa, vápnika, bielkovín a vlákniny. Ukazuje sa, že cvrčky sú lepšie, pokiaľ ide o všetky tieto zdroje!

Cvrčia múka obsahuje dvakrát toľko bielkovín ako hovädzie mäso. Hovädzí steak má 27,1 gramov kompletného proteínu na 100 gramov, zatiaľ čo cvrčia múka má 58,3 gramov na 100 gramov. A ich aminokyselinové profily a stráviteľnosť sú veľmi podobné. Oboje patria medzi najlepšie zdroje bielkovín pre ľudské telo. Avšak cvrčia múka má viac vápnika ako mlieko a viac železa ako špenát, toto slávne jedlo bohaté na železo obsahuje len 3,6 mg železa v 100 g v porovnaní s cvrčou múkou, ktorá má 5,9 mg na 100 g. Podobne mlieko, veľký zdroj vápnika, má 113 mg vápnika v 100 g a cvrčia múka má 170 mg vápnika na 100 g. Navyše železo a vápnik z cvrčkov sú oveľa viac biologicky dostupné, dokonca viac ako rovnaké minerály z hovädzieho mäsa.

Cvrčia múka obsahuje viac vlákniny ako fazuľa. strukoviny sú skvelým zdrojom vlákniny, ale cvrčia múka jej má až 6 g na 100 g. A vláknina v cvrčej múke je jedinečná, pretože pochádza z tvrdého obalu cvrčkov vo forme polyaminosacharidov chitínu a chitosanu. Včasný výskum naznačuje, že táto forma vlákniny sa viaže na diétne lipidy, čo znižuje cholesterol a triglyceridy v tele, čo je skvelé na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. Cvrčky majú podobné množstvo omega-3 ako losos, ktorý je uvádzaný ako najlepší zdroj omega-3 mastných kyselín, obsahuje asi 2-3 g na 100 g, v závislosti od typu. No cvrčky ako zdroj, ktorý nie je tak dobre známy, obsahujú 2,8 g omega-3 mastných kyselín na 100 g. Cvrčky sú skutočne super potravina, sú plné živín, ich pestovanie je etické a čo viac, môžu dokonca skvelo chutnať!

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.