Zdravie a zdravá výživa

Antioxidanty a ich zázračné a prospešné účinky

antioxidanty-bestbody.sk|antioxidanty-bestbody

Antioxidanty pomáhajú v boji s voľnými radikálmi. Voľne radikály sú látky, ktoré prirodzene vznikajú v tele a ktoré spôsobujú nenávratné poškodenie buniek. Poškodenie voľnými radikálmi môže spôsobovať zraniteľnosť vášho tela, rýchle stárnutie, vznik rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a rôznych degeneratívnych chorôb.

Voľne radikály poškodzujú naše telo

Proces ochrany pred voľnými radikálmi je pre ľudský organizmus veľmi dôležitý. Počas celého svojho života si vytvárame malé množstvo voľných radikálov. Stačí krátkodobé pôsobenie slnečného žiarenia, vystavovanie sa rôznym priemyselne vyrábaným chemickým látkam či nevhodné sa stravovanie. Taktiež niektoré z faktorov vonkajšieho prostredia ako napríklad cigaretový dym, výfukové plyny, žiarenie, konzumácia drog, a stres môžu zvýšiť množstvo voľných radikálov. Voľné radikály sú zákerné, spôsobujú, že naše tkanivo stráca pružnosť a prestáva fungovať. V zásade sa to podobá stárnutiu. Práve toto nekontrolovateľné poškodzovanie je taktiež súčasťou zmien vedúcim k šedému zákalu, kôrnateniu ciev, rakovine, artritíde a mnoho ďalším chorobám s ktorými sa stretávame každý deň. Látky, ktoré majú schopnosť ničiť voľné radikály sa nazývajú antioxidanty.

Voľné radikály sa tvoria aj pohybovou aktivitou

Paradoxne môže zvyšovať voľné radikály aj tak zdravá vec, akou je pohybová aktivita. V priebehu respirácie počas pohybovej aktivity sa v bunkách oddeľujú elektróny z cukrov a dochádza k ich spojeniu s kyslíkom. Pri tomto procese je produkovaná energia. Počas tejto reakcie môže dôjsť k tomu, že sa elektróny odtrhnú, spoja sa s inou molekulou a tak vznikajú voľné radikály. Tréning na druhú stranu stimuluje produkciu enzýmov, ktoré pôsobia proti vplyvu voľných radikálov. Zvýšená telesná teplota je tiež faktorom, ktorý spôsobuje zvýšenie produkcie voľných radikálov. Ďalším faktorom je zvýšená produkcia katecholamínov počas pohybovej aktivity. Sú to látky hormonálnej povahy, ktoré sú produkované dôsledkom svalovej námahy. Ďalšou príčinou produkcie voľných radikálov je poškodzovanie bunkových membrán vo svalových bunkách. Je to po intenzívnom tréningu a obzvlášť pri cvičeniach vo fáze excentrickej kontrakcii, ako napríklad pri behu z kopca, zoskoku alebo pokladania ťažkých záťaži na zem. V týchto chemických reakciách sa voľne radikály viažu s mastnými kyselinami v bunkovej membráne a vznikajú tzv. peroxidy. Tie napadajú bunkovú membránu a reťazovou reakciou vzniká omnoho viac voľných radikálov. Tento proces sa nazýva lipidová peroxidácia a má úzky vzťah s oxidačným stresom.

Antioxidanty, ktoré sú u nás najviac obľúbené a s ktorými majú moji zákazníci najlepšie skúsenosti:

  • Nexgen PRO – zmes vitamínov, minerálov, antioxidantov a probiotík najvyššej kvality jednotlivých foriem.
  • Ester C od renomovanej anglickej značky Viridian, ktorej všetky produkty sú bioaktívne – patentovaná a vysoko efektívna forma vitamínu C.
  • Good Hemp RAW Protein – 100 % prírodný konopný proteín s vysokým množstvom antioxidantov, omega 3, zinku, železa a vitamínov.
  • Multi Phyto Nutrient Complex od Viridian – zmes rastlinných extraktov, vitamínov a minerálnych látok, čo predstavuje superantioxidant, multivitamín a multiminerál v jednom balení.
  • Coenzyme Q10 od firmy Reflex Nutrition –  je vyrobený metódou fermentácie, ktorá ponúka 100 % čistú a naturálnu formu veľmi silného antioxidantu.
  • Bio RAW kakaové bôby od firmy Health Link – 100 % nepražené bio kakaové bôby sú fermentované výhradne na slnku, aby si zachovali prirodzený obsah enzýmov a ostatných antioxidačných látok.

Princíp vytvárania antioxidantov v rastlinách

Jednou z veľmi viditeľných vlastností všetkých rastlín je rozsah ich farebnosti. Z hľadiska estetického zážitku konzumácie jedla vieme, že kombinácia ovocia a zeleniny nemá z vizuálneho hľadiska konkurenciu. Zafarbené ovocie či zelenina je na základe rôznych chemických látok nazývaných antioxidanty. Tie sa nachádzajú len v rastlinách. Väčšina rastlín získava energiu zo slnečného žiarenia prostredníctvom fotosyntézy. Tento proces je veľmi náročný na energiu. Energia je prenášaná elektrónmi. Tieto elektróny sú nabité energiou zo slnečného žiarenia a pohybujú sa veľmi veľkou rýchlosťou, ktorú musí bunka veľmi presne riadiť. Pokiaľ sa elektróny vychýlia zo svojej dráhy, môže dôjsť ku vzniku voľných radikálov. Rastliny dokážu vytvoriť ochranný „štít“ okolo miesta, kde prebieha potencionálne nebezpečie reakcie. Štít je zložený z antioxidantov, ktoré vychytávajú a pohlcujú elektróny, ktoré sa vychýlili zo svojho smeru.

Tvorba antioxidantov v ľudskom tele neexistuje

Ľudský organizmus si bežne nedokáže postaviť „štít“ proti voľným radikálom. Nie sme rastliny, nevytvárame fotosyntézu a tiež nevytvárame svoje vlastné antioxidanty ako rastliny. Našťastie v našom organizmu antioxidanty prijaté z rastlín fungujú rovnakým ochranným spôsobom ako u nich. Je to obdivuhodná harmónia. Rastliny vytvárajú ochranný štít z antioxidantov a zároveň z nich robia príťažlivý cieľ svojimi vábivými farbami. Ľudia rovnako ako zvieratá sa nechávame nalákať týmito farbami. Konzumujeme tieto rastliny a zároveň si požičiavame tieto „ochranné štíty“ z antioxidantov, ktoré využívame pre ochranu vlastného zdravia.  Musíme pripustiť, že tento proces je nádherný duchovný príklad múdrosti matky prírody.

Antioxidanty v podobe doplnkov výživy a pohybová aktivita

Zmes antioxidantov a môže pomôcť v prevencií oxidatívneho stresu. Tento stres je situácia pri ktorej voľne radikály prevyšujú antioxidanty a teda môže dôjsť k poškodeniu svalového tkaniva. Rôzne vedecke štúdie potvrdzujú, že počas užívania antioxidantov prostredníctvom doplnku výživy je oxidatívny stres vyvolaný pohybovou aktivitou omnoho nižší, ako bez užívania antioxidantov. V závere týchto štúdií, užívanie antioxidantov zaisťuje ochranu pred poškodením tkaniva, čo môže spôsobovať zlepšenie športového výkonu. Avšak ako pri väčšine vedeckých výskumov zameraných na účinok suplementácie, ine štúdie došli k záverom, že suplementácia antioxidantov vo forme doplnkov výživy nemá účinok na prevenciu poškodenia svalového tkaniva pôsobením pohybovej aktivity.

Antioxidanty a ich účinok na športový výkon

Väčšina štúdií je zameraná hlavne na vytrvalostné športy. Omnoho menej na silové športy. V prípade intenzívneho a pravidelného tréningu dochádza k degradácií veľkého množstva svalového tkaniva a vytvorí sa veľké množstvo voľných radikálov. Z tohto dôvodu, môžu aj silový športovci ťažiť z užívania antioxidantov, ktoré im pomáhajú pred poškodením tkaniva voľnými radikálmi. Fakt, že užívanie antioxidantov skutočne zvyšuje športový výkon, nebolo nikdy definitívne potvrdené vedeckými dôkazmi. Avšak, ak trpíte nedostatkom určitého vitamínu a zvýšite tento nedostatok, určite sa budete cítiť lepšie a budete podávať lepší výkon. Ale ak mate dostatok antioxidantov v strave, tak ďalší nadmerný príjem nemusí viesť k ďalšiemu zvyšovaniu športového výkonu.

Väčšina ľudí, sa stravuje tak, že trpí deficitom vitamínu Eďalších antioxidantov. Jedným z dôvodov je fakt, že aktívny ľudia dodržujú diéty s nízkym obsahom tukov. Problém je v tom, že práve tuk obsiahnutý v rastlinných olejoch, orechoch a semenách je jedným z najlepších zdrojov vitamínu E. Naviac títo ľudia obmedzujú príjem ovocia. Chybne sa domnievajú, že fruktóza v ovocí sa uloží ako telesný tuk. Avšak absenciou ovocia obmedzujú veľmi dôležitý prísun beta karoténuvitamínu C.

Jednotlivé antioxidanty

[table “19” not found /]

Významné štúdie vzťahu antioxidantov k najčastejším chorobám

Jednou z najvýznamnejších súvislosti medzi vitamínom C a rakovinou bol jeho vzťah k počtu rodín náchylných k vzniku rakoviny. V prípade nízkej koncentrácií vitamínu C v krvi existovala vyššia pravdepodobnosť, že v týchto rodín vznikne rakovina (p<0,001). Nízka koncentrácia vitamínu C bola spojená s vyšším rizikom vzniku rakoviny pažeráka (p<0,001), s leukémiou a nádormi hrtanu, pŕs, žalúdku, pečene, konečníka, hrubého čreva a pľúc. Vitamín C pochádza primárne z ovocia a konzumácia ovocia  bola nepriamoúmerná  výskytu rakoviny pažeráka (p<0,01). V oblastiach s nižšou konzumáciou ovocia bol výskyt tejto rakoviny 5 – 8 krát vyšší. Rovnaký účinok vitamínu C bol zistený aj v prípade výskytu ischemickej choroby srdca, vysokého krvného tlaku a mozgovej príhody (p<0,01). Konzumácia ovocia obsahujucého vitamín C jasne ukazuje silné ochranné účinky mnohých chorôb.

Nízka koncentrácia alfa a beta-karoténov (prekurzory vitamínu A), rovnako tiež alfa a gama tokopherolu (vitamín E) v krvi ukazuje vzťah zvýšeného výskytu rakoviny žalúdku.

Odporúčania k príjme antioxidantov

Treba si však uvedomiť, že len tabletka obsahujúca umelý vitamín C, beta-karotén či vlákninu nás neochráni pred spomínanými chorobami. Vo všeobecnosti zdravie nespočíva v jednotlivých izolovaných živinách alebo chemických látkach, ale v potravinách a rastlinnej strave, ktoré tieto látky obsahujú v organickej podobe. Jedzte čo najviac čerstvého ovocia, zeleniny a celozrnných produktov a dosiahnete všetky výhody o ktorých ste sa dočítali v tomto článku. Taktiež existuje niekoľko výrobcov (Viridian – ponúka tzv. etické vitamíny najvyššej kvality, všetky produkty sú bioaktívne v kapsulách rastlinného pôvodu), ktorý si dávajú záležať, aby tieto vitamíny boli v organickej a teda funkčnej forme. Zvyšuje to tak efektivitu a účinnosť týchto organických doplnkov.