Pre ženy, Zdravie a zdravá výživa

Zvýšte svoju hladinu železa s dobrou výživou a správnymi doplnkami

Zvýšte svoju hladinu železa s dobrou výživou a správnymi doplnkami

Nedostatok železa je jedným z najbežnejších výživových nedostatkov v Spojených štátoch a ženy patria medzi tie s najväčším rizikom. Železo je rozhodujúce pre produkciu hemoglobínu, čo je bielkovina, ktorá pomáha červeným krvinkám dodávať kyslík do celého tela. Bez adekvátneho množstva železa trpí každý systém tela. Zvýšte si hladinu železa dobrou výživou a správnymi doplnkami.

Odhaduje sa, že 9% žien a 2% mužov má anémiu z nedostatku železa. Je to pravdepodobne spôsobené menštruačným procesom, keď žena krváca počas jej ovulačného obdobia. Strata krvi sa môže pohybovať od miernej až po ťažkú stratu a môže viesť k anemickému stavu.

Otestovanie svojej hladiny železa

Kontrola hladiny železa sa vykonáva jednoduchým krvným testom, nazývaným sérový feritínový test. Test meria nosnú molekulu železa, bielkovinu nachádzajúcu sa vnútri buniek, ktorá sa volá feritín a ukladá železo.

Ak sú vaše hladiny feritínu nízke, znamená to, že aj vaše hladiny železa sú nízke. Zdravý rozsah sérového feritínu leží medzi 20 a 80ng/ml. Pod 20 už máte nedostatok železa a viac ako 80 znamená prebytok železa.

Hladiny feritínu môžu byť naozaj vysoké. Úrovne môžu dosiahnuť aj viac ako 1000, ale všetko nad 80 bude pravdepodobne problémom. Čokoľvek pod 20 je extrémne znepokojujúce a naznačuje aj anémiu. Ideálny rozsah je 40-60ng/ml. Je tiež dôležité, aby sa vaše hladiny železa nedostali až príliš vysoko, pretože sa tým zvyšuje riziko srdcových ochorení u mužov.

Najlepšie spôsoby, ako zvýšiť hladiny železa

Zvýšiť obsah železa by ste si mohli konzumáciou väčšieho množstva železa v strave a/alebo jeho doplnením biologicky dostupným zdrojom železa. Často sa u jednotlivcov vyskytuje syndróm vytečeného čreva, ktorý obmedzuje ich schopnosť účinne absorbovať železo. Tým pádom je dodávanie železa nevyhnutnejšie.

Železo má dve hlavné formy: heme a non-heme. Heme železo sa tvorí , keď sa železo kombinuje s protoporfyrínom IX. Táto forma predstavuje okolo 10 až 15% celkového príjmu železa v západných populáciách. Rastliny obsahujú len non-heme železo, zatiaľ čo živočíšne potraviny obsahujú obe, heme aj non-heme železo.

Z hľadiska výživy, keď nasledujete výživový plán, ktorý je nabitý čistými živočíšnymi produktmi zo zdrojov kŕmených trávou/pasienkových zdrojov a veľa listovej zeleniny a krížovej zeleniny, malo by vám to poskytnúť dostatočné množstvo železa.

Ak má niekto aj napriek tomuto plánu nízky obsah železa, potom tam je podozrenie na extrémny syndróm vytečeného čreva a možno aj na autoimunitné ochorenie v tele. Za týchto okolností je po určitú dobu dôležité doplniť biologicky dostupnú formu železa.

Doplnenie železa

Existujú dva všeobecné typy doplnkov železa, ktoré obsahujú buď železnú alebo železitú formu železa. Železná forma železa (ferrous) je najlepšie absorbovaná forma doplnkov železa. Väčšina dostupných piluliek železa obsahuje železo ferrous.

Existujú tri typy železného železa (ferrous), ktoré môžete bežne nájsť: síran železnatý, železnatý fumarát a glukonát železnatý. Všetky tri sú dobre druhy železa. Buďte opatrní a vyhnite sa lacným formám železa a železným hoblinám. Niektoré faktory, ako je vitamín Cbetaín HCL pomáhajú maximalizovať vstrebávanie železa v tele.

Vitamín C

Tento antioxidant chráni proti oxidácii zlúčeniny ferrous v tele, čo je nevyhnutné pre optimálnu absorpciu a syntézu hemoglobínu. Bez antioxidačnej ochrany, telo oxiduje väčšinu doplnkového železa a vytvára toxické vedľajšie produkty, ktoré sú spojené s vývojom chronických ochorení.

Betaín HCL

Mnoho jedincov s anémiou z nedostatku železa má nízku produkciu kyseliny hydrochloridovej v žalúdku. Súvisí to so syndrómom vytečeného čreva a nízke množstvo kyseliny hydrochloridovej je jedným z hlavných faktorov za nedostatkom železa. Doplnenie betaínom HCL pomáha optimalizovať vstrebávanie železa.

Referencie:

http://www.aafp.org/afp/2007/0301/p671.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507689

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM196809262791302

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako špecialista športového vybavenia, výživy a kondičného tréningu viac ako 18 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.