Účinky vitamínu A (beta karotén)
Vitamín A alebo beta karotén tiež známy aj ako “očný vitamín” je veľmi dôležitý antioxidant. Podporuje rast živočíšnych buniek, adekvátny vývoj kostrových tkanív a prenos genetickej informácie. Pomáha udržiavať zdravú kožu, očnú rohovku a dýchacie cesty. Má významnú úlohu v biochémií zrakového vnemu, zúčastňuje sa na fotochemických procesoch v sietnici oka. Ovplyvňuje tvorbu rodopsínu – pigmentu, ktorý je dôležitý na videnie za šera. Vo všeobecnosti urýchľuje liečbu ochorení . Veľmi dôležitý je účinok proti karcinogénnym látkam, z toho vyplýva, že dostatočná zásoba vitamínu A a jeho izomérov je dôležitý faktor prirodzenej ochrany proti zhubným nádorom.
Vitamín A alebo retinol je rozpustný v tukoch
Je tiež nazývaný retinol – je žltá látka rozpustná v tukoch a olejoch. V našom organizme sa nachádza v troch formách, ktoré sa od seba líšia oxidačným stavom. Sú to retinol, retinal a kyselina retinová. Do procesov videnia priamo zasahuje iba retinol a retinal.
Vitamín A sa tvorí enzýmovou degradáciou dvojitej väzby provitamínu A (β – karoténu) prevažne v tenkom čreve. Retinol sa nachádza iba v potravinách živočíšneho pôvodu, v rastlinných zdrojoch je ale prítomný β – karotén (provitamín A), teda látka, z ktorej si naše telo vie vitamín A syntetizovať. Okrem β – karoténu, poznáme ešte aj α – a γ – karotén, ktoré však nie sú takým dobrým zdrojom vitamínu A.
Zdroje kde sa nachádzaju beta karotény
rybí tuk, pečeň, mlieko, maslo, mrkva, petržlen, rajčiny, špenát, marhule, paprika.
Následky nedostatku beta karoténu
- Spomalený rast
- Malformácia kostí
- Degradácia reprodukčných orgánov
- Slabá odolnosť kože (suchá koža) a dýchacích ciest proti infekciám.
- Šeroslepotu – zhoršenie videnia v tme
- Rôzne poruchy oka (xeroftalmia, slepota), tieto poruchy sú časté najmä v krajinách, kde je nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny s vysokým obsahom karoténu.
Denná dávka beta karoténu
Deti: 400 – 1000 μg
Dospelí: 750 – 1200 μg
Nadmerne vysoké dávky vitamínu A spôsobujú hypervitaminózu, prejavujúcu sa ospalosťou, podráždenosťou, bolesťami hlavy, dlhých kostí, zväčšením pečene.
Odporúčame Vám kvalitný prekurzor a teda zdroj vitamínu A :
Autor článku je doktor športovej kinantropológie Mgr. Matúš Kobulnický, PhD. Použité referencie v autorových článkoch sú najmä z databáz vedeckých článkov a potvrdených výskumov ako PubMed, Scopus, Web of Science.
Knižné referencie:
Žák, F. 2005. Výživa pre výkon a zdravie. Bratislava : ICM AGENCY 2005. 140 s. ISBN 80–969268–2–9
Javorka, K. a kol. 2009. Lekárska fyziológia. Martin : Osveta 2009. 742 s. ISBN 978-80-8063-291-5
Bergendi, Ľ. a kol. 1997. Základy biologickej chémie a enzymológie. Bratislava : Palaestra 1997. 385 s. ISBN 80-88718-05-8
Turecký, L. 2008. Lekárska biochémia 2. Bratislava : Asklepios 2008. 216 s. ISBN 978-80-7167-123-7)
Susan D. Van Arnum (1998), “Vitamin A”, Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology (45), New York: John Wiley, pp. 99–107, doi:10.1002/0471238961.2209200101181421.a01
Web MD. “Beta-Carotene Interactions”. Retrieved 28 May2012.
WebMD. “Find a Vitamin or Supplement – Beta Carotene”. Retrieved 29 May 2012.