Zákaznícky servis:+421 (0) 911 468 528     email info@bestbody.sk     emailKontakt
BestBody.sk
  • Prihlásenie/Registrácia +

    Prihlásenie

    Zabudli ste heslo?

    Prihlásiť cez:

    Ste tu prvý krát? Vytvorte si účet.

0
  • V košíku nemáte žiadne produkty.
  • Oblečenie
  • Proteíny
    • Všetky proteíny
    • Srvátkové Whey proteíny
    • Hovädzie Beef proteíny
    • Viaczložkové proteíny
    • Diétne proteíny na chudnutie
    • Rastlinné vegánske proteíny
    • Kazeínové nočné proteíny
    • Bezlaktózové proteíny
    • Proteíny pre ženy
    • Proteínové tyčinky
    • Vegetariánske proteíny
    • Bezlepkové proteíny
    • Vaječné Egg proteíny
    • Proteínové izoláty
    • Hydrolyzované proteíny
  • Doplnky výživyDoplnky výživy
    • Všetky kategórie
      • Spaľovače tukov
      • Aminokyseliny
      • BCAA
      • Kĺbová výživa
      • Gainery
      • Anabolizanty
      • Stimulanty energie
      • Zdravé tuky
      • Výživové doplnky pre deti
      • Vitamíny
      • Minerály
      • Kreatín
      • Tyčinky a snacky
      • Nápoje
    • Cieľ
      • Chudnutie
      • Väčšie svaly
      • Zvýšiť testosterón
      • Proti kŕčom
      • Náhrada stravy
      • Viac energie
      • Regenerácia po tréningu
      • Zlepšiť vytrvalosť
      • Zvýšiť silu
      • Všetky ciele
  • Fitness prislušenstvo
    • Bosu
    • TRX
    • Automasáž
    • Fitlopty
    • Trhačky
    • Šejkre
    • Rukavice
    • Flaše
    • Bandáže
    • Opasky
    • Všetko príslušenstvo
  • Blog
    • O proteínoch
    • Chudnutie
    • Pre ženy
    • Doplnky výživy
    • Budovanie svalov
    • Tréning a cviky
    • Jedlá a fitness recepty
    • Tipy a odporúčania
    • Zdravie a zdravá výživa
    • Ostatné témy
    • Všetky články

Neznášanlivosť lepku alebo celiakia

Úvod > Tipy a odporúčania > Neznášanlivosť lepku alebo celiakia

gluten free breads on wood background

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo reaguje na bielkoviny nachádzajúce sa v lepku jedinečným spôsobom. Pri väčšine potravinových alergií ľudia reagujú okamžite alebo v priebehu niekoľkých minút na skonzumovanú problematickú potravinu. Celiatici reagujú na problematické potraviny s odstupom 72 hodín a reakcia môže byť ťažko rozpoznateľná, čo môže byť problematické pri určovaní diagnózy.V dôsledku poruchy aktivity enzýmov, ktoré odbúravajú glutén, vznikajú toxické zložky molekuly gluténu. Tie sa hromadia v tenkom čreve a poškodzujú jeho sliznicu. Dochádza k výraznej strate klkov v tenkom čreve a k zmenšeniu absorpčného povrchu. Výsledkom je porucha vstrebávania všetkých zložiek potravy.

Príznaky neznášanlivosti lepku

Existuje viac než 300 známych príznakov celiakie. Medzi tie najbežnejšie patria:

  • nadúvanie a bolesti brucha
  • anémia
  • artritída
  • úzkosť
  • bolesť kostí
  • nočné pomočovanie
  • chronická únava
  • zápcha
  • oneskorený rast a puberta
  • depresia
  • hnačka
  • ekzém
  • porucha rastu
  • neplodnosť
  • popudlivosť
  • nepravidelná menštruácia
  • bolesti kĺbov
  • podvýživa
  • migrény
  • potraty
  • osteoporóza
  • trvalé vredy
  • vyrážky
  • mravčenie alebo necitlivosť v rukách a nohách
  • neobvykle páchnutie stolice, krv alebo nestrávené potraviny v stolici
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
  • zvracanie

Diéta je jedinou známou liečbou celiakie

Liečba celiatikov spočíva v úplnom vylúčení lepku zo stravy. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv však nevyžaduje vyznačovanie lepku na etiketách potravín na rozdiel od pšenice, ktorej prítomnosť v potravine musí byť na etikete vyznačená.

Potraviny obsahujúce lepok:

  • pšenica
  • jačmeň
  • bulgur
  • kuskus
  • tvrdá pšenica (durum)
  • jednozrnka (einkorn)
  • špalda
  • kamut
  • slad
  • ovos
  • raž
  • krupica
  • seitan (pšeničné mäso)
  • tritikale (hybrid pšenice a raže)

Lepok sa bežne vyskytuje v chlebe, pečive, strúhanke, pive, sušienkach, pivovarských kvasniciach, v sirupe z hnedej ryže, obilninách, hostii, palacinkách, krutónoch, múčnych tortilách, potravinárskom farbive, potravinárskom škrobe, omáčkach, bylinných čajoch a iných. Všetky potraviny spracovávané v zariadeniach, kde sa spracúvajú aj potraviny obsahujúce lepok, môžu byť týmto lepkom kontaminované.

Položky nepotravinárskeho charakteru môžu tiež obsahovať lepok

Pomády, lesky na pery, rúže, doplnky, liečivá, vitamínové a minerálne prášky, lieky na voľný predaj, plastelína (deti často nepozorovane zjedia veľké množstvo toho, s čím sa hrajú).

Tento zoznam samozrejme nie je úplný. Množstvo spracúvaných potravín obsahuje lepok a v prípade, že na etikete potraviny nie je výslovne označené, že potravina lepok neobsahuje, nedá sa s istotou povedať, že v potravine lepok nie je.  Existuje množstvo potravín, o ktorých by sme povedali, že lepok neobsahujú, avšak sú sladené jačmenným sladom či extraktom z jačmeňa.  Reštaurácie ponúkajúce bezlepkové menu taktiež nemôžu zaručiť, že ich potraviny lepok neobsahujú. A mnohé, ktoré ponúkajú bezlepkové verzie jedál, kontaminujú tieto potraviny lepkom počas ich prípravy.

Zhrnutie intolerancie na lepok

Celiakia je závažný stav, vyžadujúci si prísne zmeny v diéte, ktoré umožnia liečbu čriev a riadne trávenie jednotlivých zložiek potravín.  Celiakia je považovaná za predchodcu alebo sprievodné ochorenie ďalších závažných autoimunitných ochorení. Výslovne odporúčame všetkým, ktorí trpia na akékoľvek autoimunitné ochorenie, aby odstránili lepok zo svojej stravy a napomáhali tak liečbe čriev.

  • bioenzyme-complex-60-kps-kompava-bestbody.
    ZĽAVA
    DOSTUPNÉ
    DOSTUPNÉ

    FytoEnzyme complex 60 cps. – Kompava

    13,86 € 13,79 €

    Prírodný enzýmový prípravok a doplnok výživy BIOEnzyme COMPLEX podporuje dokonalejšie trávenie v žalúdku a črevách, zabezpečujú efektívnu absorbciu živín

    Do košíka
Summary
Neznášanlivosť lepku alebo celiakia
Article Name
Neznášanlivosť lepku alebo celiakia
Description
Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo reaguje na bielkoviny nachádzajúce sa v lepku jedinečným spôsobom. Pri väčšine potravinových alergií ľudia reagujú okamžite alebo v priebehu niekoľkých minút na skonzumovanú problematickú potravinu. Celiatici reagujú na problematické potraviny s odstupom 72 hodín a reakcia môže byť ťažko rozpoznateľná, čo môže byť problematické pri určovaní diagnózy.
Author
Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.
Publisher Name
Bestbody Blog
Publisher Logo

Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Výživový špecialista – Skúsený tréner – Bestbody lover

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 10 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.

Kontaktujte ma Viac o mne Všetky moje články (233)

Kategórie: Tipy a odporúčania, Zdravie a zdravá výživa Komentáre: 0 Zdielať
facebook twitter google pinterest
Chcem sa stať Autorom

Ste odborníkom v oblasti výživy, zdravého životného štýlu alebo športu a chcete sa zviditeľniť. Ponúkame vám jedinečnú možnosť stať sa prispievateľom na našom blogu, osloviť svojich potencionálnych zákazníkov a získať reputáciu medzi relevantnými čitateľmi.

Mohlo by Vás zaujímať

  • Umelé sladidlá – 4 mýtusy o umelých sladidláchUmelé sladidlá – 4 mýtusy o umelých sladidlách Veľa ľudí sa bojí umelých sladidiel, ale väčšina z toho, […]
  • Vyliečte a predchádzajte srdcovým ochoreniam so správnou výživouVyliečte a predchádzajte srdcovým ochoreniam so správnou výživou Minule sme sa zaoberali najdôležitejšími vitamínmi […]
  • Vedľajšie účinky užívania kolagénových doplnkovVedľajšie účinky užívania kolagénových doplnkov Kolagénové doplnky a kolagénové peptidy sú momentálne vo […]
  • Glukosamín: všetko, čo by ste mali o ňom vedieťGlukosamín: všetko, čo by ste mali o ňom vedieť Glukosamín je jedným z najbežnejších doplnkov, ktorý […]
  • Na čo je dobrý vitamín A?Na čo je dobrý vitamín A? V predchádzájucom článku sme Vám predstavili Vitamíny vo […]

Napísať komentár Zrušiť odpoveď

Prihlásiť cez:

Najnovšie články

SPRIEVODCA DOPLNKAMI PRE ÚPLNÝCH ZAČIATOČNÍKOV
Spirulina a jej zdravotné benefetivy
Hrachový proteín, jeho benefity, ale aj negatíva
5 dôvodov, prečo by ste mali užívať rybí olej
Beta-alanín: Pomoc, alebo preceňovaný doplnok výživy?
5 Mýtov o rastlinných proteínoch
4 Pravidlá na prípravu proteínového šejku, budujúceho svalovú hmotu

Kategórie článkov

  • Budovanie svalov (17)
  • Chudnutie (19)
  • Jedlá a fitness recepty (38)
  • O proteínoch (23)
  • Ostatné témy (10)
  • Pre ženy (13)
  • Tipy a odporúčania (37)
  • Tréning a cviky (36)
  • Uncategorized @sk (111)
  • Zdravie a zdravá výživa (76)

Ponuka BestBody.sk

  • Obchod
  • Predajňa Eurovea
  • Prečo nakupovať u nás?
  • Kontakt

Vyberáme z E-shopu

  • Proteíny
  • Aminokyseliny
  • Fitness Doplnky
  • Spalovače tukov
  • Gainer
  • Výživa kĺbov
  • Chudnutie
Zákaznícka zóna
  • Prihlásenie/registrácia
  • Zabudnuté heslo
  • Prečo nakupovať u nás
  • Odborné poradenstvo
  • Fitness Blog
Pomoc zákazníkom
  • Doprava a platba
  • Obchodné podmienky
  • Reklamačné podmienky
  • Ochrana osobných údajov
  • Informácie o súboroch cookies
O spoločnosti
  • O BestBody.sk
  • Predajňa Eurovea
  • Spolupráca
  • Kariéra
  • Kontakt
Overené zákazníkmi
Porovnanie cien na Pricemania.sk
Dni Dopravy Zdarma
Dni Dopravy Zdarma

© 2016 BestBody.sk

Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.Súhlasím Viac info tu..
Privacy & Cookies Policy
ZATVORIŤ