Tipy a odporúčania, Zdravie a zdravá výživa

Neznášanlivosť lepku alebo celiakia

gluten free breads on wood background|

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo reaguje na bielkoviny nachádzajúce sa v lepku jedinečným spôsobom. Pri väčšine potravinových alergií ľudia reagujú okamžite alebo v priebehu niekoľkých minút na skonzumovanú problematickú potravinu. Celiatici reagujú na problematické potraviny s odstupom 72 hodín a reakcia môže byť ťažko rozpoznateľná, čo môže byť problematické pri určovaní diagnózy.V dôsledku poruchy aktivity enzýmov, ktoré odbúravajú glutén, vznikajú toxické zložky molekuly gluténu. Tie sa hromadia v tenkom čreve a poškodzujú jeho sliznicu. Dochádza k výraznej strate klkov v tenkom čreve a k zmenšeniu absorpčného povrchu. Výsledkom je porucha vstrebávania všetkých zložiek potravy.

Príznaky neznášanlivosti lepku

Existuje viac než 300 známych príznakov celiakie. Medzi tie najbežnejšie patria:

  • nadúvanie a bolesti brucha
  • anémia
  • artritída
  • úzkosť
  • bolesť kostí
  • nočné pomočovanie
  • chronická únava
  • zápcha
  • oneskorený rast a puberta
  • depresia
  • hnačka
  • ekzém
  • porucha rastu
  • neplodnosť
  • popudlivosť
  • nepravidelná menštruácia
  • bolesti kĺbov
  • podvýživa
  • migrény
  • potraty
  • osteoporóza
  • trvalé vredy
  • vyrážky
  • mravčenie alebo necitlivosť v rukách a nohách
  • neobvykle páchnutie stolice, krv alebo nestrávené potraviny v stolici
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti
  • zvracanie

Diéta je jedinou známou liečbou celiakie

Liečba celiatikov spočíva v úplnom vylúčení lepku zo stravy. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv však nevyžaduje vyznačovanie lepku na etiketách potravín na rozdiel od pšenice, ktorej prítomnosť v potravine musí byť na etikete vyznačená.

Potraviny obsahujúce lepok:

  • pšenica
  • jačmeň
  • bulgur
  • kuskus
  • tvrdá pšenica (durum)
  • jednozrnka (einkorn)
  • špalda
  • kamut
  • slad
  • ovos
  • raž
  • krupica
  • seitan (pšeničné mäso)
  • tritikale (hybrid pšenice a raže)

Lepok sa bežne vyskytuje v chlebe, pečive, strúhanke, pive, sušienkach, pivovarských kvasniciach, v sirupe z hnedej ryže, obilninách, hostii, palacinkách, krutónoch, múčnych tortilách, potravinárskom farbive, potravinárskom škrobe, omáčkach, bylinných čajoch a iných. Všetky potraviny spracovávané v zariadeniach, kde sa spracúvajú aj potraviny obsahujúce lepok, môžu byť týmto lepkom kontaminované.

Položky nepotravinárskeho charakteru môžu tiež obsahovať lepok

Pomády, lesky na pery, rúže, doplnky, liečivá, vitamínové a minerálne prášky, lieky na voľný predaj, plastelína (deti často nepozorovane zjedia veľké množstvo toho, s čím sa hrajú).

Tento zoznam samozrejme nie je úplný. Množstvo spracúvaných potravín obsahuje lepok a v prípade, že na etikete potraviny nie je výslovne označené, že potravina lepok neobsahuje, nedá sa s istotou povedať, že v potravine lepok nie je.  Existuje množstvo potravín, o ktorých by sme povedali, že lepok neobsahujú, avšak sú sladené jačmenným sladom či extraktom z jačmeňa.  Reštaurácie ponúkajúce bezlepkové menu taktiež nemôžu zaručiť, že ich potraviny lepok neobsahujú. A mnohé, ktoré ponúkajú bezlepkové verzie jedál, kontaminujú tieto potraviny lepkom počas ich prípravy.

Zhrnutie intolerancie na lepok

Celiakia je závažný stav, vyžadujúci si prísne zmeny v diéte, ktoré umožnia liečbu čriev a riadne trávenie jednotlivých zložiek potravín.  Celiakia je považovaná za predchodcu alebo sprievodné ochorenie ďalších závažných autoimunitných ochorení. Výslovne odporúčame všetkým, ktorí trpia na akékoľvek autoimunitné ochorenie, aby odstránili lepok zo svojej stravy a napomáhali tak liečbe čriev.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.