Chudnutie, Jedlá a fitness recepty

Keto Diéta – jedálniček

Keto_diet_ketogena_dieta_recepty_jedalnicek_bestbody|

V tomto článku si povieme ako správne zostaviť jedálniček pri Keto Diéte. Hlavným princípom Keto diéty je dostať organizmus do metabolického stavu ketózy. Existuje mnoho spôsobov aký životný štýl dodržiavať v ketóze. Je veľkým rozdielom, aký pomer živín budete prijímať a aké potraviny budete konzumovať. Z mojej skúsenosti je najdôležitejšie, aby ste v ketóze prijímali zdravé a kvalitné potraviny. Taktiež je kľúčové udržať správnu hormonálnu rovnováhu. Nezabúdajte, že aj bielkoviny ovplyvňujú hladinu glykémie. A vašim cieľom pri chudnutí je minimalizovať inzulínovú odozvu. Viac informácií o princípoch Keto Diéty nájdete v tomto článku: Ketogénna diéta – jedna z najúčinnejších diét bez „jojo-efektu“

Aké potraviny použiť  v Keto diéte do receptov

Z praktického hľadiska je možné prijímať akékoľvek potraviny, ktoré obsahujú minimálne alebo žiadne množstvo sacharidov. Pozor si treba dať na veľmi vysoký príjem bielkovín s ktorým sú spojené rôzne zdravotné problémy najmä obličiek a pečene. Taktiež je dôležité sa vyhýbať nezdravým tukom, údeninám a rôznym mäsovým výrobkom. Ideálny pomer jednotlivých živín denného energetického príjmu je 65-75 % tuky, 20-30 % bielkoviny a 5-10 % sacharidy.

Výber potravín pre keto diétu

  • Rôzne druhy mäsa: hydina, hovädzie, divina, bravčové…
  • Nízkosacharidové mliečne výrobky: smotana, tvaroh, maslo, syry, jogurty
  • Ryby a morské plody: losos, tuniak, treska, krevety, pstruh
  • Vajíčka
  • Orechy: mandle, kešu, vlašské, lieskovce alebo mandľové maslo, kešu maslo, arašidové maslo
  • Semena: ľanové, chia, tekvicové, sezamové, slnečnicové
  • Oleje: kokosový olej, konopný, tekvicový, avokádový, ľanový, MCT olej, olivový olej
  • Zelenina: špenát, brokolica, listová, paprika, uhorky, cuketa, paradajky

Počas ketogénnej diéty sa neobmedzujte v príjme rôznorodej zeleniny a kvalitných tukov. Pri výbere mäsa odporúčame chudé druhy pričom hlavným zdrojom tukov by mali byť zdravé tuky z orechov a rastlinných olejov. Treba dbať na dostatočný príjem omega 3 mastných kyselín a ich pomer s omega 6. Minimalizujte príjem zoxidovaných a rafinovaných tukov. Uprednostňujte za studena lisované oleje.

Vzorový jedálniček počas keto diéty

[table “17” not found /]

**vzorový jedálniček nemusí zodpovedať Vašej individualite. Môžete ho upravovať podľa Vašej potreby. Je možne zvyšovať  alebo znižovať porcie, upravovať pomer jednotlivých živín a to najmä tukov a bielkovín.

Pokyny pre jedálniček keto diéty

  • V rámci V rámci jedného dňa je možné ľubovoľne meniť poradie  jednotlivých jedál
  • Do šalátov je možné použiť aj rôzne iné oleje (avokádový, tekvicový, ľanový…)
  • Jedla z vajíčok sa môžu pripraviť  ľubovoľným spôsobom (varené, praženica, volské oko…)
  • Medzi jedlá môžete konzumovať proteínové tyčinky s minimálnym obsahom sacharidov ako napríklad MyBar Zero, alebo Wellness Bar
  • Maliny a čučoriedky môžete obmeniť inými bobuľovými plodmi (brusnice, černice, ríbezle…)
  • Bobuľovité ovocie môžete použiť aj v mrazenej forme
  • Pestrosť orechov môžete obmieňať aj inými druhmi (píniové, lieskové, vlašské…)
  • Pestrosť mäsa môžete obmieňať rôznymi druhmi (kuracie, hovädzie, bravčove, ryby…)
  • Do jedálničku odporúčame zaradiť zelený čaj
  • Dbajte na dostatočný príjem tekutín
  • Úplne sa vyhýbajte konzumácií akéhokoľvek alkoholu
  • Po 8 dňoch je vhodné pokračovať ďalej v tomto stravovacom pláne

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.