Zákaznícky servis:+421 (0) 911 468 528     email info@bestbody.sk     emailKontakt
BestBody.sk
  • Prihlásenie/Registrácia +

    Prihlásenie

    Zabudli ste heslo?

    Prihlásiť cez:

    Ste tu prvý krát? Vytvorte si účet.

0
  • V košíku nemáte žiadne produkty.
  • Oblečenie
  • Proteíny
    • Všetky proteíny
    • Srvátkové Whey proteíny
    • Hovädzie Beef proteíny
    • Viaczložkové proteíny
    • Diétne proteíny na chudnutie
    • Rastlinné vegánske proteíny
    • Kazeínové nočné proteíny
    • Bezlaktózové proteíny
    • Proteíny pre ženy
    • Proteínové tyčinky
    • Vegetariánske proteíny
    • Bezlepkové proteíny
    • Vaječné Egg proteíny
    • Proteínové izoláty
    • Hydrolyzované proteíny
  • Doplnky výživyDoplnky výživy
    • Všetky kategórie
      • Spaľovače tukov
      • Aminokyseliny
      • BCAA
      • Kĺbová výživa
      • Gainery
      • Anabolizanty
      • Stimulanty energie
      • Zdravé tuky
      • Výživové doplnky pre deti
      • Vitamíny
      • Minerály
      • Kreatín
      • Tyčinky a snacky
      • Nápoje
    • Cieľ
      • Chudnutie
      • Väčšie svaly
      • Zvýšiť testosterón
      • Proti kŕčom
      • Náhrada stravy
      • Viac energie
      • Regenerácia po tréningu
      • Zlepšiť vytrvalosť
      • Zvýšiť silu
      • Všetky ciele
  • Fitness prislušenstvo
    • Bosu
    • TRX
    • Automasáž
    • Fitlopty
    • Trhačky
    • Šejkre
    • Rukavice
    • Flaše
    • Bandáže
    • Opasky
    • Všetko príslušenstvo
  • Blog
    • O proteínoch
    • Chudnutie
    • Pre ženy
    • Doplnky výživy
    • Budovanie svalov
    • Tréning a cviky
    • Jedlá a fitness recepty
    • Tipy a odporúčania
    • Zdravie a zdravá výživa
    • Ostatné témy
    • Všetky články

Ako bezpečne užívať proteín

Úvod > O proteínoch > Ako bezpečne užívať proteín

Ako bezpečne užívať proteín

Stále aktuálnou témou sú aj dnes rôzne diéty s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Najmä silový športovci a kulturisti sa snažia využiť každú príležitosť, aby prijali čo najviac proteínových nápojov. Človek v diéte zasa konzumuje proteinové tyčinky  v nádeji, že sa dostaví rýchle chudnutie.  Ako bezpečne užívať proteín?

Sila proteínov

Je ľahké porozumieť vzrušeniu okolo proteínov, pretože proteín je dôležitou súčasťou každej bunky v tele. Vlasy a nechty sú prevažne z proteínov. Naše telo využíva bielkoviny na budovanie a regeneráciu svalového tkaniva. Pomocou proteínu, sa tvoria enzýmy, hormóny a iné telu potrebné látky. Proteín je dôležitým stavebným kameňom kostí, svalov, chrupaviek, kože a krvi.

Spolu s tukmi a sacharidmi sú bielkoviny tzv. “makronutričné zložky,” čo znamená, že telo ich potrebuje pomerne veľké množstvo . Vitamíny a minerály, ktoré sú vyžadované len v malých množstvách, sa zaraďujú do tzv. “mikronutričných zložiek.”  Žiaľ na rozdiel od tukov a sacharidov, telo neukladá bielkoviny, a preto neexistuje žiadna, zásoba bielkovín v organizme z ktorej by mohlo byť telo zásobované v prípade nedostatku bielkovín. Často sa teda stretávame s názorom, že je potrebné  prijímať bielkoviny počas celého dňa. Avšak odborníci majú v tomto smere iný názor.

Pravdou je, že v skutočnosti  potrebujeme, prijímať menej bielkovín, ako si možno myslíte. Čím viac budeme využívať bielkoviny z lepších zdrojov potravy (kvalitné bielkoviny), tým viacej z nich bude naše telo profitovať.

Aké množstvo bielkovín je dostatočné?

Zrejme všetci sme už počuli mýtus, že čím viacej proteínov tým väčšie svaly. V skutočnosti, jediný spôsob, ako budovať svalovú hmotu, je prostredníctvom cvičenia. Orgány potrebujú pomerne malé množstvo  bielkovín k tomu, aby dobre fungovali. Extrémne vysoké dávky proteínov vám nezabezpečia väčšiu svalovú hmotu ani vyššiu silu. Podľa amerického Ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb:

  • Dospievajúci chlapci a aktívni ľudia môžu získať dostatok proteínov z troch denných porcií.
  • Pre deti vo veku 2 až 6 rokov, väčšinu žien a niektorých starších ľudí, sa odporúčajú dve denné porcie.
  • U starších detí, dospievajúcich dievčat, aktívnych žien a väčšiny mužov, sa odporúčajú dve denné porcie bielkovín.

Každý, kto zje cca 200 gramový steak, ktorý sa zvyčajne podáva v reštauráciách, do seba dostane viacej bielkovín, ako jeho telo potrebuje. Navyše príjme množstvo nasýtených tukov, ktoré prispievajú k upchávaniu ciev.

Bežnej populácii, zdravému jedincovi, či už je to žena alebo muž postačí príjem bielkovín medzi 0,8-1,2 g na 1 kg telesnej hmotnosti , či už chudne, alebo vykonáva ľahkú pohybovú aktivitu. U športovcov, ktorí cvičia pravidelne a intenzívne, obzvlášť silovo zameraní a atléti usilujúci sa o svalový rozvoj, by mali prijímať zvýšené množstvo bielkovín v strave, odporúčame však maximálne 2 g  na kg telesnej hmotnosti, záleží od vašej váhy, telesnej konštitúcie a aktuálnom stave, vrátane toho zdravotného. Vyšší príjem bielkovín ako  2 g  kg telesnej hmotnosti je úplne zbytočný.

Nevýhody diéty s vysokým obsahom bielkovín

Mnohí ľudia, ktorí skočili na módne tendencie vysokobielkovinových/ nízkosacharidových diét si myslia, že môžu prijať toľko bielkovín, koľko sa im páči. Ale odborníci na výživu vyzývajú k opatrnosti. Hlavný dôvod je pochopiť aké sú správne množstvá pre príjem bielkovín a sacharidov. Až pochopenie myšlienky tejto diéty vedie k strate telesnej hmotnosti. Keď ľudia prijímajú veľa bielkovín, ale málo sacharidov, v ich metabolizme dôjde ku zmene, ktorá sa nazýva ketóza. Ketóza znamená, že telo už nebude spaľovať sacharidy, ale vyberie si ako pohonné látky k spaľovaniu vlastný tuk. Za priaznivých metabolických podmienok sa pomocou tuku tvoria v tele ketóny, ktoré sú uvoľňované do krvného obehu a slúžia ako zdroj energie. Ketóza, ktorá sa tiež vyskytuje u diabetu, vedie k potlačeniu chuti do jedla. To, že ľudia menej jedia zvyšuje odstraňovanie tekutín z tela močom, čo vedie k strate telesnej hmotnosti.

Diéty s vysokým obsahom bielkovín, ako je Atkinsonova diéta môžu mať krátkodobé prínosy s dlhodobými zdravotnými následkami. Možné rizika: Telo produkuje čpavok, keď poklesne hladina proteínu. Zatiaľ nieje známe riziko dlhodobo vyššej hladiny amoniaku v tele. Tiež existujú dôkazy o tom, že ľudia, ktorí jedia veľa bielkovín zvyčajne vylučujú prebytočný obsah vápnika v moči. To naznačuje, že telo uvoľňuje zásoby vápnika do krvného obehu, aby bojovalo proti zvýšeným kyselinám, spôsobených konzumáciou bielkovín (zásoby s vápnikom, neutralizujú kyseliny). Príliš veľké straty vápnika môžu viesť k osteoporóze.

Ľudia, ktorí sú na nízkosacharidovej diéte sa vyhýbajú potravinám s vysokým obsahom sacharidov, do ktorých patria aj ovocie a zelenina, ktoré sú najlepším zdrojom vitamínov, vlákniny a antioxidantov čo sú živiny, ktoré pomáhajú predchádzať chorobám a upevňujú zdravie. Naproti tomu, živočíšne potraviny, ktoré sú s vysokým obsahom bielkovín majú zvyčajne tiež vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré zvyšujú riziko ochorenia srdca, mŕtvice, diabetes, a niekoľko typov rakoviny.

American Heart Association varuje: “. Zníženie spotreby sacharidov zvyčajne znamená, že sa zvýši príjem tukov v potrave, čo vyvoláva hladinu cholesterolu v krvi a ešte viac zvyšuje kardiovaskulárne riziko.” AHA tiež konštatuje, že sa ľudia sústredia na zdroj bielkovín a sacharidov pritom môžu mať v potrave príliš veľa soli, málo vápnika, draslíka, horčíka, ktoré sa obvykle nachádzajú v ovocí, zelenine a celozrnných výrobkoch.

Krátkodobý pohľad na stravu s vysokým obsahom bielkovín

Je ťažko zistiť rôzne vplyvy vysokého príjmu bielkovín počas dlhej doby vysoko bielkovinovej diéty. Podľa niektorých štúdií je vysoko bielkovinová diéta bezpečná len po dobu 6 mesiacov.

Najčastejšie otázky v oblasti konzumácie bielkovín sú tieto:

Zvyšuje strava s vysokým obsahom bielkovín spaľovanie tukov v tele?

Zvyšuje strava s vysokým obsahom bielkovín pocit sýtosti?

Znižuje strava s vysokým obsahom bielkovín celkové prijaté kalórie?

Môže strava s vysokým obsahom bielkovín viesť k chudnutiu?

Vo väčšine prípadov, sú odpovede “áno“. Proteín môže byť premenený v tele na glukózu tj. na energiu, ale to trvá dvakrát dlhšie a s oveľa väčšou námahou ako premena sacharidov alebo tukov na glukózu. Toto mimoriadne úsilie nastáva len v extrémnom prípade, keď je k dispozícii veľmi málo energie pre organizmus.
Pokiaľ sa jedná o pocit plnosti, klinické štúdie ukázali, že vysokobielkovinové diéty zvyšujú pocit sýtosti a znižujú pocit hladu v porovnaní so stravou s vysokým obsahom tuku alebo vysokým obsahom sacharidov. Okrem toho väčšina, ale nie všetky z týchto kontrolovaných štúdií  ukázala, že väčšine ľudí na vysokobielkovinovej diéte stačilo asi o 10 % menej energie (približne 200 kalórií) za deň, čo by mohlo predstavovať najmenej z niektorých diét  s týmto typom stravy.

Tam je jasný dôkaz, že vysokobielkovinové diéty vyvolávajú veľkú stratu tuku. V priemere, vysokobielkovinové diéty spôsobovali úbytok hmotnosti približne o 2 kg vyšší, oproti výsledkom, ktoré dosahovali iné diéty po uplynutí šiestich mesiacoch.

 “Väčšina štúdií ukazuje výsledky po dobu až šiestich mesiacov, ale po šiestich mesiacoch začnú strácať účinnosť, a to buď preto, že ľudia nedokážu tuto diétu dodržiavať v  dlhodobom horizonte, alebo preto, že si na diétu zvyknú po biologickej stránke. To znamená, že z dlhodobého pohľadu diéty s vysokým obsahom bielkovín majú tendenciu strácať svoju schopnosť udržať telesnú hmotnosť.

Protein

Vyberte si svoje proteíny múdro

Typ bielkoviny, ktorú jete, môže hrať úlohu pri úspešnom znížení hmotnosti a celkovo pozitívne vplývať na zdravie. Spotreba veľkého množstva upravovaného mäsa, ako sú párky, klobásy a salámy, ktoré boli spojené s vyšším rizikom výskytu cukrovky typu 2, kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny hrubého čreva, spôsobuje ťažšie udržiavanie telesnej hmotnosti a chudnutie. V prípade, ak budete jesť tieto bielkoviny často, môže to mať negatívny  vplyv aj na Vaše zdravie, preto sa snažte vyberať rýchlo stráviteľné bielkoviny ako Vaječný proteín od  renomovanej firmy Reflex Nutrition, ktorý je vhodný aj pre tých, ktorý majú alergiu na sóju, alebo mliečne výrobky. V našom článku Vám pomôžeme zorientovať sa pri výbere najlepšieho srvátkového proteínu https://bestbody.sk/najhorsi-najlepsi-srvatkovy-protein/

Tipy potravín z ktorých môžete prijímať bielkoviny:

  • Ryby: Ryby ponúkajú srdcu prospešné omega-3 mastné kyseliny a všeobecne obsahujú menej tuku ako mäso.
  • Hydina: Z hydiny môžeme odobrať väčšinu nasýtených tukov tím, že odstránime kožu.
  • Fazuľa: Fazuľa obsahuje viac bielkovín, ako ktorákoľvek iná z rastlinných bielkovín. Navyše sú plné vlákniny, ktorá vám pomôže zaistiť pocit sýtosti po celé hodiny.
  • Orechy: Približne 30 gramov mandlí vám dodá 6 gramov bielkovín, čo je takmer toľko bielkovín ako 30 gramov grilovaného Rib Eye steaku (hovädzie mäso z roštenky).
  • Celozrnné obilie: Plátok celozrnného chleba vám dáva 3 g bielkovín, plus hodnotnú vlákninu.

“Mnoho potravín rastlinného pôvodu, ako je sója a strukoviny vám môžu poskytnúť rovnaké množstvo bielkovín ako mäso. Jedzte orechy na raňajky každý deň, pretože obsahujú nielen veľa bielkovín, ale sú zároveň zdrojom zdravého tuku.

Medzi najkvalitnejšie a najbezpečnejšie proteíny odporúčam tieto tri:

  • instantwheypro2200-reflex-bestbody
    DOSTUPNÉ

    Instant Whey Pro 2200g – Reflex Nutrition

    43,90 €

    Instant Whey Pro je výživový doplnok, obsahujúci probiotické kultúry, enzýmy a kvalitné bielkoviny, ktoré zabezpečujú nárast kvalitnej svalovej hmoty.

    Set options
  • micellar casein reflex nutrition 900g - bestbody.sk
    DOSTUPNÉ

    Micellar Casein 909g – Reflex Nutrition

    36,50 €

    Micellar Casein je kvalitný proteín s postupným uvoľňovaním aminokyselín. Je ideálny ako nočný proteín, pretože pomáha chrániť svalovú hmotu.

    Set options
  • micro whey 909g reflex nutrition - bestbody.sk
    Momentálne nedostupné

    Micro Whey 909g – Reflex Nutrition

    37,90 €

    Micro Whey je výživový doplnok určený pre športovcov, ktorý obsahuje kvalitné bielkoviny a probiotické kultúry a napomáha k rastu svalovej hmoty.

    Vypredané

Zdroj: 

Branden C, Tooze J (1999). Introduction to Protein Structure. New York: Garland Pub. ISBN 0-8153-2305-0.

Lemon, PW (2000). “Beyond the zone: protein needs of active individuals“. Journal of the American College of Nutrition. 19 (5 Suppl): 513S–521S. doi:10.1080/07315724.2000.10718974

Phillips, SM; Moore, DR; Tang, JE (2007). “A critical examination of dietary protein requirements, benefits, and excesses in athletes“. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism

Summary
Ako bezpečne užívať proteín
Article Name
Ako bezpečne užívať proteín
Description
Bielkoviny budujú, regenerujú svalové tkanivo. Sú dôležitým stavebným kameňom kostí, svalov, chrupaviek, kože, krvi. Zistite ako bezpečne užívať proteín.
Author
Mgr. Richard Kišeľa
Publisher Name
Bestbody Blog
Publisher Logo

Mgr. Richard Kišeľa

Pomôžem a poradím Vám pri tvorbe tréningových plánov zameraných na: formovanie postavy, redukciu tuku, naberanie svalovej hmoty (hypertrofiu), naberanie sily a zlepšenie kondície. Pôsobím v meste Sabinov.

Som absolvent vysokoškolského štúdia druhého stupňa v oblasti športovej edukológie, odbor učiteľstvo telesnej výchovy na FAKULTE ŠPORTU V PREŠOVE, kde som úspešne ukončil špecializácie z: fitnessu, gymnastiky, úpolových športov, volejbalu, atletiky a futbalu.

Kontaktujte ma Viac o mne Všetky moje články (21)

Kategórie: O proteínoch, Uncategorized @sk Komentáre: 0 Zdielať
facebook twitter google pinterest
Chcem sa stať Autorom

Ste odborníkom v oblasti výživy, zdravého životného štýlu alebo športu a chcete sa zviditeľniť. Ponúkame vám jedinečnú možnosť stať sa prispievateľom na našom blogu, osloviť svojich potencionálnych zákazníkov a získať reputáciu medzi relevantnými čitateľmi.

Mohlo by Vás zaujímať

  • Najlepší viaczložkový proteín je od ReflexuNajlepší viaczložkový proteín je od Reflexu V tomto článku vám športovec tímu Reflex Nutrition a […]
  • Najlepšie proteínové tyčinkyNajlepšie proteínové tyčinky Proteínové tyčinky sú z praktického hľadiska […]
  • Vaječný proteín a jeho výhodyVaječný proteín a jeho výhody Vaječný proteín je jeden z najkvalitnejších proteínov […]
  • Najlepší verzus najhorší srvátkový proteínNajlepší verzus najhorší srvátkový proteín Ako si vybrať najlepší srvátkový proteín? Dávate na rady […]
  • Hovädzí proteínový izolátHovädzí proteínový izolát Vo svete, kde zo všetkých proteínových práškov dominuje […]

Napísať komentár Zrušiť odpoveď

Prihlásiť cez:

Najnovšie články

SPRIEVODCA DOPLNKAMI PRE ÚPLNÝCH ZAČIATOČNÍKOV
Spirulina a jej zdravotné benefetivy
Hrachový proteín, jeho benefity, ale aj negatíva
5 dôvodov, prečo by ste mali užívať rybí olej
Beta-alanín: Pomoc, alebo preceňovaný doplnok výživy?
5 Mýtov o rastlinných proteínoch
4 Pravidlá na prípravu proteínového šejku, budujúceho svalovú hmotu

Kategórie článkov

  • Budovanie svalov (17)
  • Chudnutie (19)
  • Jedlá a fitness recepty (38)
  • O proteínoch (23)
  • Ostatné témy (10)
  • Pre ženy (13)
  • Tipy a odporúčania (37)
  • Tréning a cviky (36)
  • Uncategorized @sk (111)
  • Zdravie a zdravá výživa (76)

Ponuka BestBody.sk

  • Obchod
  • Predajňa Eurovea
  • Prečo nakupovať u nás?
  • Kontakt

Vyberáme z E-shopu

  • Proteíny
  • Aminokyseliny
  • Fitness Doplnky
  • Spalovače tukov
  • Gainer
  • Výživa kĺbov
  • Chudnutie
Zákaznícka zóna
  • Prihlásenie/registrácia
  • Zabudnuté heslo
  • Prečo nakupovať u nás
  • Odborné poradenstvo
  • Fitness Blog
Pomoc zákazníkom
  • Doprava a platba
  • Obchodné podmienky
  • Reklamačné podmienky
  • Ochrana osobných údajov
  • Informácie o súboroch cookies
O spoločnosti
  • O BestBody.sk
  • Predajňa Eurovea
  • Spolupráca
  • Kariéra
  • Kontakt
Overené zákazníkmi
Porovnanie cien na Pricemania.sk
Dni Dopravy Zdarma
Dni Dopravy Zdarma

© 2016 BestBody.sk

Tento web používa k poskytovaniu služieb, personalizácii reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.Súhlasím Viac info tu..
Privacy & Cookies Policy
ZATVORIŤ