Jedlá a fitness recepty

Máte radi reďkovky ? Robíte dobre !! + recept

||redkovka-klasicka-bestbody

Veľa z Vás pravidelne jedáva rôzne druhy zeleniny, medzi ktorými určite nechýba ani reďkovka. A vedeli ste, že jej konzumáciou robíte dobre pre svoje telo? V tomto článku sa dozviete o pozitívnych účinkoch reďkovky a taktiež tu nájdete jeden veľmi chutný recept.

Reďkovka je dobrá na pečeň, obličky, žalúdok, močový mechúr, na kardiovaskulárny a imunitný systém. Prečisťuje krv a odstraňuje z nej odpad. Pôsobí detoxikačne a proti preťaženiu organizmu. Používa sa pri liečbe rakoviny, žltačky, zápchy, infekcie močových ciest a obličiek, kožných ochorení a ďalších.

Reďkovky sa vyskytujú v rôznych tvaroch a v rôznych farbách. Všetky druhy sú však dobrým zdrojom vitamínu C. Reďkovka Daikon (biela reďkovka) sa vyskytuje v rôznych veľkostiach a tvaroch. Jej vňať je jedlá a pikantná, pridáva sa do rôznych šalátov.

Menšie reďkovky sú výživnejšie, pretože výživné látky sa dozrievaním zeleniny ťahajú z koreňov smerom nahor ku vňati. Reďkovky Daikon sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, taktiež obsahujú vitamín B6, horčík a vápnik.

Ak ich chcete skladovať, zabaľte ich do fólie a odložte do chladničky.

Nastrúhajte ju a vložte do šalátov, pomaly varte, upravte na pare, pečte alebo ich naložte. Často sa môžete stretnúť so šalátom s reďkovkou Daikon s ryžovým octom v ázijských bufetoch.

 redkovka daikon

reďkovka Daikon

Tu je však recept na pravý liek:

Pikantné reďkovky Kimchi

Na 1 liter budete potrebovať:

1 veľkú reďkovka Daikon (cca 30,5 cm), 2 detské póry alebo 4 zelené cibuľky, filtrovaná voda, morská soľ, 4-6 strúčikov cesnaku, kúsok zázvoru (asi 5 cm), červená paprika, polievková lyžica rybacej omáčky (podľa chuti, dobrovoľne), polievková lyžica Tamari sojovej omáčky (bezlepkovej) alebo Shoyu sójovej omáčky (klasická).

Postup:

Namočte zeleninu. Odrežte vňať z reďkoviek a očistite ich škrabkou. Vňať môžete použiť na iný účel. Narežte reďkovky na kocky veľké 1 cm alebo na kolieska. Rozpustite 3 polievkové lyžice soli v litri vody, v nádobe s objemom 1,5- 2 litre. Vyhnite sa použitiu kovovej nádoby. Do takto pripravenej osolenej vody pridajte nakrájané reďkovky a nechajte ich vo vode po dobu 6 hodín. Zeleninu sceďte, odložte však pollitra slaného nálevu.

Nakladanie:

Nahrubo nakrájajte cesnak a zázvor a vložte ich do mixéra. Nakrájajte pór alebo zelenú cibuľku na centimetrové kúsky a pridajte ich do mixéra. Pridajte červenú papriku, tamari a rybaciu omáčku (pri vegánskej variácii vynechajte rybaciu omáčku). Zmixujte všetko spolu až kým nevznikne kaša. Navlečte si latexové alebo plastické rukavice, aby vás chránili pred pôsobením korenia. Zmiešajte túto zmes s vysušenými kockami reďkovky. Miešajte až kým reďkovky nebudú pokryté touto zmesou.

Kvasenie:

Vložte reďkovky do nakladacej nádoby. Vrch zaťažte niečím veľkým- napríklad plastovým vekom alebo doskou- podľa priemeru nádoby. Na vrch veka položte vínovú alebo inú sklenenú fľašu ako záťaž. Z tekutiny sa bude vytvárať soľanka, zatiaľ čo zelenina bude zaťažená. Nádobu skontrolujte o 1 deň. Ak obsah nie je ponorený v náleve, pridajte odložený nálev. Prikryte to utierkou a prichyťte ju gumičkou. Umiestnite to na chladnom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia na 14 dní. Ak ste reďkev nakrájali na väčšie kúsky, bude trvať o niečo dlhšie, kým vykvasí. Keď váš dom bude cítiť za Kimchi, premiestnite to do chladničky, kde sa chuť bude rozvíjať pomalšie. Takto vydrží až 6 mesiacov.

Poznáte aj nejaké iné chutné recepty z reďkoviek? Ak áno, podeľte sa s nami o ne v komentároch. Tešíme sa, keď ich aj my ochutnáme. Príďte nás navštíviť do našej predajne v nákupnom centre Eurovea, kde Vám naši predajcovia poradia ďalšie kvalitné doplnky výživy podporujúce Vás organizmus. Tešíme sa na Vašu návštevu!

eurovea