Jedlá a fitness recepty

Domáce musli tyčinky

musli_tycinky_bestbody|musli_tycinky_bestbody

Pre pravidelný a dostatočný príjem živín so stravy je dôležité mať po ruke stále nejakú dobrú maškrtu. Vyhnete sa tak rýchlym nezdravým sladkostiam z obchodu. Domáce musli tyčinky sú skvelou voľbou vďaka jednoduchej príprave. Chutia výborne a sú plné prirodzených bielkovín, vlákniny a zdravých tukov, čím vás zasýtia a dodajú energiu na celé hodiny. 

Suroviny na prípravu 20 musli tyčiniek:

  • 350 g datlí (20 kusov) – prípadne sušené datle
  • 1 šálka slnečnicových semienok (175 g)
  • 1 šálka tekvicových semienok (175 g)
  • 1 šálka ľanových semienok (200 g)
  • 1 šálka sušených brusníc (200 g)
  • 2 šálky ovsených vločiek (240 g)
  • 3 PL chia semienok
  • 5 PL kešu masla – môžme aj iný druh orechov
  • 1 PL mletej škorice
  • 1 PL kokosového oleja

Príprava na výrobu domácych musli tyčiniek:

Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. V prípade teplovzdušnej stačí 160 °C. Vykôstkujeme datle a s dvoma hrnčekmi vody (cca 600 ml) varíme 5 minút. V miske zmiešame slnečnicové, tekvicové a ľanové semienka, brusnice a vločky. Uvarené datle rozmixujeme spolu so zvyšnou vodou, chia semienkami, škoricou, kokosovým olejom a kešu maslom. Rozmixovanú zmes respektíve datlové pyré zmiešame spolu so zmesou semienok a vločiek. Všetko spolu dobre zmiešame. Na plech, ktorý je vymastený kokosovým olejom nalejeme zmes a ešte ju popritláčame. Pečieme 30 – 40 minút, až kým je na povrchu zlatohnedá. Počas pečenia, cca po 20 minútach vyberieme plech a cesto nakrájame na tyčinky a pečieme ďalej.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako špecialista športového vybavenia, výživy a kondičného tréningu viac ako 18 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.