Výborný a jednoduchý recept na arašidové sušienky s chia semienkami. Tieto zdravé sušienky Vám dodajú množstvo energie, antioxidantov, minerálov, omega 3 a mnoho ďalších živín. Sú vhodné pre ľudí s alergiami, keďže naše sušienky neobsahujú mlieko, vajcia, lepok, laktózu.
Čirokové zrno je prirodzene bezlepková obilnina s množstvom pozitívnych účinkov. Čirok je dobrým zdrojom bielkovín (11 %), vlákniny (25 %), B vitamínov a minerálov ako napríklad horčík, železo, fosfor, draslík, mangán, zinok či med. Pôsobí protizápalovo a má antioxidačné vlastnosti. Znižuje cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi.
Chia semienka sú vhodné pre alergikov, neobsahuje lepok, mliečnu bielkovinu, vajce ani iné alergény. Chia semienka patria medzi antioxidanty, obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré okrem protizápalového účinku pôsobia aj pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Ďalej obsahujú veľa minerálov, vitamínov a 18 až 30 % vlákniny, ktorá prispieva k zlepšeniu vašeho trávenia. Veľký benefit v chia semienok si nájdu aj športovci, kedže obsahujú aj vysoké množstvo proteínov (15-25%).
Arašidové maslo je výborným zdrojom bielkovín (cca 25 %). Obsahuje vitamín E, ktorý je potrebný pre správnu činnosť nervového systému, vitamíny B, koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík a fosfór. Pomáha pri prevencií infarktu a kardiovaskulárnych ochorení. Niektorí ľudia majú na arašidy alergiu, odporúčame mandľové alebo kešu maslo a sušienky budú mať zakaždým iné.
Kokosový cukor je výborným sladidlom a pochúťkou. Vyrába sa nektáru čerstvých kokosových kvetov. Vďaka jeho skvelej chuti a nutričnej hodnote sa stáva čoraz populárnejším sladidlom s chuťou príbuznou hnedému cukru. Jeho glykemický index je veľmi nízky (35) preto sa radí medzi “pomalé cukry”. Kokosový cukor je bohatý na dráslik, zinok, železo. Obsahuje mnoho vitamínov a aminokyselín. Do receptu môžte použiť aj vhodnú alternatívu kokosového nektáru.
Ingrediencie:
- 100 g čirokové zrno
- 125 g arašidové maslo (prípadne mandľové alebo kešu maslo)
- 70 g kokosový cukor (alebo kokosový nektár)
- 2 PL chia semienka
Postup:
Čirokové zrná dobré prepláchneme a namočíme aspoň na dve hodiny vopred do vody (prípadne cez noc). Zlejeme vodu a necháme na miernom plameni variť približne 1 hodinu do zmäknutia.
Rúru predhrejeme na 190 °C. K ľahko vychladnutému čiroku pridáme arašidové maslo, kokosový cukor a chia semienka. Ponorným mixérom ľahko premiešame (tak aby sme nerozmixovali všetky zrna). Na plech ukladáme kôpky cesta a navlhčenými prstami formujeme sušienky. Pečieme 13 – 15 minút. Po vytiahnutí budú sušienky mäkké. Aby sa Vám nerozpadli necháme ich úplne vychladnúť.
Dobrú chuť 🙂
Zdroj: histaminovakasulka.com