Chlorela a spirulina sú sladkovodné riasy. Chlorela je jedným z najstarších organizmov na našej planéte. Ide o rýchlorastúce jednobunkové zelené riasy obsahujúce chlorofyl, ktorý je jedeným z najbohatších zdrojov kompletného proteínu. Ďalšími životne dôležitými živinami, ktoré obsahujú, sú esenciálne mastné kyseliny, sacharidy, minerály, vitamíny, antioxidanty, vláknina. Spirulina je modro-zelená riasa, má podobný obsah stopových prvkov ako chlorela.
Pomáha chlorela a spirulína pri cukrovke?
Chlorela aj spirulina boli podrobené výskumu, ktorého cieľom bolo zistiť, aké výhody poskytujú diabetikom. Štúdie z roku 2009 ukazujú, že potkany, ktoré mali cukrovku a boli kŕmené chlorelou, mali nalačno nižšiu hladinu glukózy v krvi než tie, ktoré ňou neboli kŕmené. HOMA-IR (index inzulínovej rezistencie) je bodovanie inzulínovej rezistencie, ktoré má tendenciu byť nižšie pri potkanoch, ktoré boli kŕmené chlorelou. Pokiaľ ide o spirulinu, štúdie z roku 2008 síce nepreukázali jej vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi nalačno, ale predsa ukázali sľubné výsledky týkajúce sa lipidy znižujúceho efektu, taktiež posilňovanie imunitnej kapacity a zníženie oxidačného stresu, ktoré boli vedcami považované za faktory zvyšujúce pravdepodobnosť vzniku cukrovky.
Kvalitnú chlorelu v rôznych formách nájdete na našom eshope v kategórií CHLORELLA.
Vplyv chlorely na rakovinu.
Štúdie z roku 2009 definujú rakovinu ako chorobu spôsobenú nerovnováhou v mechanizmoch, ktoré kontrolujú mieru rastu nádoru a teda programovanú bunkovú smrť. Programovaná bunková smrť, inak známa ako apoptóza, je mechanizmus imunity, ktorá chráni ostatné bunky pred škodlivými účinkami buniek, ktoré sa vyčlenili ako rakovinové bunky. Dobrý karcinóm- preventívne činidlo, je niečo, čo môže prirodzene regulovať imunitnú stimuláciu apoptózy bez toho, aby v ceste stálo priveľa vedľajších účinkov. Chlorela v tejto štúdii vyvolala apoptózu v pečeni u myši, ktorá mala rakovinu pečene. Pri rakovine pečene ako primárnej rakovine sa predpokladá, že je spôsobená viacerými faktormi, vrátane chronickej hepatitídy B a C, cirhózy pečene a chronickou konzumáciou alkoholu. Avšak mnoho ďalších typov rakoviny metastázuje do pečene, čo spôsobuje, že je treťou najčastejšou príčinou úmrtia na nádorové ochorenia na celom svete.
Chlorela a spirulina znižuje tlak, cholesterol a triglyceridy.
Vysoká hladina cholesterolu, triglyceridov a ďalších lipidov okrem chronicky zvýšeného krvného tlaku, vytvára pôdu pre rozvoj aterosklerózy či tlaku podieľajúcom sa na rozvoji infarktu a mozgovej mŕtvice. Chlorela aj spirulina sú prospešné pri znižovaní hladiny lipidov v sére. V predbežnej správe o výskume z roku 2007 „Lipidy v zdraví a chorobe“, sa vraví, že v prípade spiruliny sa zistil jej vplyv nielen na znižovanie triglyceridov a zlého cholesterolu, ale taktiež znižuje systolický a diastolický krvný tlak u mužov aj žien.
Chlorela znižuje chronickú bolesť
Fibromyalgia je choroba charakterizovaná rozšírenými bolesťami tela. Pôvod alebo príčiny tohto ochorenia sú stále neznáme, ale je diagnostikovaná prítomnosťou bolesti najmenej 11 bodmi z 18. Únava, poruchy spánku, zmeny nálady a bolesti hlavy môžu byť pridružené k chronickej bolesti svalov. Vzhľadom k vysokému obsahu živín bola chlorela podrobená výskumu v súvislosti s fibromyalgiou a zistilo sa, že braná ako doplnok výrazne zlepšila príznaky syndrómu fibromyalgie.