Zdravie a zdravá výživa

Čo pre vás môže urobiť jablčný ocot?

|

Z jablkového jačmeňa vznikla kvapalina – jablčný ocot, ktorá vám prinesie výhody v oblasti zdravia a wellness. Čo na to hovorí veda?

Z prírodného čistiaceho prostriedku pre domácnosť sa stáva veľká vec v oblasti výživy. Obe varianty sú súčasťou príbehu jablčného octu. Tento kuchynský pomocník získal nemalú povesť ako superpotravina, ktorá môže pomáhať kontrolovať hladinu cukru v krvi a tiež pomáhať pri chudnutí. Existujúce výskumy tvrdí, že to nie je až tak pravdivé. Napriek tomu jablčný ocot má určité výhody, ktoré môžete získať tým, že ho začleníte do vašej každodennej stravy. Pozrime sa naň z blízka.

Čo je jablčný ocot?

Jablčný ocot (ACV) má dlhú históriu používania vo varení aj v čistení, ale v poslednom čase sa zvýšil záujem o jeho údajné prínosy pre zdravie. Jablkový jačmeň začína ako jablkový džús, ale ako náhle začne kvasiť, ovocný cukor sa premení na alkohol. Baktérie premieňajú alkohol na kyselinu octovú, čím ocot získava kyslú chuť a štipľavý zápach.

jablcny ocot

Tradične bol ocot základom mnohých jedál, šalátových dressingov a korenín ako spôsob pridávania extra chuti alebo predĺženia trvanlivosti. V súčasné dobe sa predáva viac pre svoje potenciálne prínosy pre zdravie, najmä vďaka kyseline octovej.

Čo je kyselina octová?

Aktívnou zložkou jablčného octu je kyselina octová, čo je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktoré vaše telo produkuje aj ako vedľajší produkt vždy, keď sa tuk mení na palivo (beta-oxidácia). Zistilo sa, že mastná kyselina s krátkym reťazcom priamo zlepšuje kontrolu glykémie, čím sa znižuje riziko diabetu 2.typu. Ukázalo sa tiež, že kyselina octová znižuje plazmatickú hladinu glukózy nalačno a tiež zvyšuje citlivosť na inzulín. Jablčný ocot obsahuje medzi 4-8% kyseliny octovej.

Aké sú potenciálne prínosy jablčného octu?

Pomáha kontrolovať krvný cukor. V štúdiách sa ukázalo, že ocot zlepšuje kontrolu glykémie u zdravých jedincov. Jedna z prvých štúdií, v ktorej účastníci pridali ocot do šalátu pred konzumáciou chleba mali nižšiu hladinu glukózy v krvi v porovnaní s účastníkmi, ktorí mali rovnaké jedlo bez octu. Následné štúdie ukázali, že jablčný ocot znižuje reakciu na inzulín a znižuje glukózu po uhľohydrátovom jedle. Výsledky týchto štúdií naznačujú, že glukóza a inzulínová odpoveď po jedle sa znižuje až na dve hodiny po užití octu. Väčšina týchto štúdií použila množstvá octu, ktoré sa dajú dosiahnuť ako súčasť bežnej stravy, čo zodpovedá dávkam kyseliny octovej v rozmedzí od 0,5 do 2 gramov a spotrebovalo sa 50-75 gramov uhľohydrátov na jedno jedlo. Napriek tvrdeniu, že jablčný ocot vykazuje reguláciu hladiny cukru v krvi u zdravých ľudí, výsledky štúdie u ľudí s cukrovkou sú nepresvedčivé. Krátkodobé aj dlhodobé štúdie účinkov octu na ľudí s diabetom 2 typu nepreukázali významné zlepšenie hladín glukózy v krvi ani v telesnej hmotnosti.

Môže vám jablčný ocot pomôcť znížiť váhu?

Hoci niektoré štúdie to sľubujú, existuje len málo dôkazov, že konzumácia jablčného octu vám pomôže schudnúť. Existuje niekoľko štúdií na zvieratách, ktoré naznačujú, že ocot alebo kyselina octová môže potlačiť akumuláciu brušného tuku a slúžia ako ochranné opatrenie, aby sa zabránilo nadmernému prírastku hmotnosti po vysokokalorickej strave. Zistenie z ľudských pokusov sú však menej presvedčivé. Štúdia publikovaná v medzinárodnom vestníku o obezite s použitím zdravých dobrovoľníkov s normálnou hmotnosťou zistila, že používanie jablčného octu pred jedlom zvyšuje pocity plnosti. Ale to bolo z veľkej časti spôsobené zlou toleranciou octu s následnými pocitmi nevoľnosti.

Pomáha jablčný ocot vašej pleti?

Neexistuje žiaden výskum, ktorý by túto skutočnosť podporil, ale existuje veľa neoficiálnych dôkazov o tom, že kyselinová zložka ACV môže pomôcť vyčistiť z pokožky všetku nečistotu alebo aj zvyšok make-upu, čo vám pravdepodobne zanechá hladšiu a suchšiu pokožku. Ak trpíte mastnou pokožkou, môžete vyskúšať postihnuté oblasti potrieť jablčným octom, aby ste udržali oblasť suchú a znížili tak výskyt pupienok a škvŕn. Len si pamätajte, že ACV je silný, preto ho zrieďte pred aplikáciou na tvár a vyhnite sa očiam, nosu a ústam. Je tiež vhodné najprv si ACV otestovať na malej ploche vašej pokožky, kým ju aplikujete na viaceré miesta, len aby ste sa uistili, že si nespôsobíte alergickou reakciu.

Aké sú vedľajšie účinky pitia jablčného octu?

Krátkodobé štúdie užívania nápojov s octom naznačujú, že sú relatívne bezpečné, ale je potrebné preskúmať účinnosť súvisiacu so spotrebiteľmi. Po niekoľkých správach, užitie jablčného octu môže viesť k poškodeniu pažeráka, štúdie z roku 2005 skúmala osem rôznych produktov ACV a zistila, že hladiny kyslosti sa pohybovali od hodnoty 2,9 do 5,7. Niektoré testované produkty obsahovali 3-5 krát viac kyseliny ako bežný ocot. Konzumácia vysokých hladín produktov obsahujúcich kyselinu môže mať škodlivé účinky na zuby, hrdlo a celý systém GIT. Aby ste sa vyhli týmto komplikáciám, je najlepšie pridať ocot do svojich potravín. Skúste ho zmiešať s marinádou alebo šalátovým dressingom, či zmiešať ho s polievkou. Premýšľajte o ňom ako o spôsobe bez kalórií, ktorý pridá veľa chuti (a možno aj niekoľko zdravotných prínosov) do vášho jedla. Pokiaľ ho chcete piť, mali by ste ho zriediť aby ste minimalizovali akékoľvek poranenie, premiešajte 1-2 lyžice jablčného octu s minimálne 2 dcl vody. Spotreba väčšia ako 3 polievkové lyžice jablčného octu denne vám môže zanechať menej než žiaduci pocit pálenia v zadnej časti krku a môže vám spôsobiť nevoľnosť.

Aké sú dostupné formy jablčného octu?

Najbežnejšia forma jablčného octu sa dá nájsť na tej istej polici ako všetky ostatné octy používane v kuchyni. Ak často navštevujete obchody so zdravou výživou, môžete sa stretnúť s premixovanými nápojmi obsahujúcimi jablčný ocot. Stačí si prečítať etikety, pretože niektoré nápoje môžu byť obohatené o cukor a zbytočné kalórie, ktoré pomáhajú maskovať horkú chuť octu. Kyselina octová, aktívna zložka jablčného muštu, sa nachádza aj v ostatných odrodách octu, ako je napríklad balsamico. Existuje niekoľko tradičných ázijských potravín, ktoré obsahujú vysoké množstvo kyseliny octovej, aj keď málo štúdií otestovalo, či konzumácia týchto potravín je rovnako účinná ako doplnok samotným octom alebo kyselinou octovou. Ocot je bežne používaný v sushi, kimchi, tom-yum a šalátových dressingoch.

Má užívanie jablčného octu zdravotné prínosy?

Napriek tomu, že v tomto bode nie je veľa definitívnych dôkazov na podporu úlohy jablčného octu ako nástroja na zníženie telesnej hmotnosti alebo na liečbu chronických ochorení ako je diabetes typu 2 a rakovina, považuje sa za relatívne bezpečné konzumovať ho v primeranom množstve. Rozhodne to nie je zázračný robotník, ale môže vám ponúknuť potenciálne výhody, najmä pokiaľ ide o kontrolu krvného cukru.

Referencie:

Robertson, M. D., Bickerton, A. S., Dennis, A. L., Vidal, H., & Frayn, K. N. (2005). Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(3), 559-567.

Morales, M. L., Gonzalez, A. G., & Troncoso, A. M. (1998). Ion-exclusion chromatographic determination of organic acids in vinegars. Journal of Chromatography A, 822(1), 45-51.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.