Tréning a cviky

Aký doplnok je vhodný pre vytrvalostné športy?

Aký doplnok je vhodný pre vytrvalostné športy?

Jedinečné výzvy pretekov, triatlonov a iných vytrvalostných ciest si vyžadujú oddaný výživový prístup. Zvlášť ak chcete na konci vyzerať a hlavne cítiť sa skvele!

Vytrvalostní športovci a kulturisti majú oveľa viac spoločného než by si mohli myslieť (alebo než si sú ochotní priznať). Existuje nespočetné množstvo výživových a doplnkových protokolov pre športovcov všetkých typov. Väčšina z nich už je podporená vedou a je opakovane testovaná. Každý športovec sa musí učiť a musí skúšať, čo mu najviac vyhovuje.

V deň závodu začnite so sacharidmi a proteínom

Ideálne sú vysokovýkonné sacharidy a rýchlo stráviteľný proteín. Keď máte pred sebou náročný deň zaoberajte sa hodinami nie minútami, ktoré vás čakajú. Podľa odporúčania známych športovcov by ste mali použiť dva typy fliaš. Jedna je plná vody a elektrolytov, tiež glutamínu na zotavenie a uchovanie svalov, aminokyselín s rozvetveným reťazcom pre vytrvalosť, citrulínu pre riadení únavy a prietoku krvi a taurínu pre mentálne schopnosti. Druhá fľaša obsahuje bielkoviny a akékoľvek doplnkové sacharidy. Obe dve sú podstatné, ale každá slúži na rôzne účely. Jedným z nich je čistý výkon a hydratácia, druhý je príjem kalórií a bielkovín na palivo.

Nezabúdajte na BCAA!

Zaujíma vás, ktorý z týchto doplnkov je najdôležitejší? Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom sú v tomto prípade doplnkom číslo jeden. Nebudete pociťovať únavu a bolesti svalov. Existuje aj výskum, ktorý toto tvrdenie podporuje. Štúdie zistili, že BCAA môžu počas vytrvalostného cvičenia znížiť poškodenie svalov a tiež znížiť únavu, ale dokážu zároveň zvýšiť výkonovou kapacitu pri vyčerpaní svalového glykogénu.

Vytrvalostné športy si vyžadujú aj kofeín!

Dlhotrvajúce vytrvalostné športy si vyžadujú odlišný prístup ku kofeínu, ako bežní kulturisti. Štúdie opakovane ukazujú, že kofeín môže pomôcť pri riadení únavy a pri vnímaní únavy so zameraním na vytrvalostných športovcov. Nemusíte sa báť dehydratácie, štúdie ukázali, že kofeín nespôsobuje žiadne negatívne účinky na hydratáciu.

S týmito pravidlami nemôžete nič pokaziť, či už sa jedná o tréning alebo o preteky. Vyhľadajte primerané množstvo bielkovín, profil prírodných zložiek a čo je najdôležitejšie, uistite sa, že s nimi nemá váš žalúdok nijaký problém, preto by ste počas pretekov nemali užívať niečo, čo nemáte odskúšané!

Referencie:

Kim, D.-H., Kim, S.-H., Jeong, W.-S., & Lee, H.-Y. (2013). Effect of BCAA intake during endurance exercises on fatigue substances, muscle damage substances, and energy metabolism substances. Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry, 17(4), 169–180.

Gualano, A. B., Bozza, T., Lopes, D. C. P., Roschel, H., Dos Santos, C. A., Luiz, M. M., … & Herbert, L. J. A. (2011). Branched-chain amino acids supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletion. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 51(1), 82-88. 

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.