Tréning a cviky

Ako čo najefektívnejšie doplniť ATP

Ako čo najefektívnejšie doplniť ATP|Ako čo najefektívnejšie doplniť ATP 1|Ako-čo-najefektívnejšie-doplniť-ATP

Naše telo vytvára ATP (adenozín trifosfát) pre všetky naše pohyby a výkony, ale zvyčajne nevyrába dostatočné množstvo. Čo je ATP? Dá sa užívať ATP ako doplnok? Aj na tieto otázky sa dozviete odpovede v našom článku.

Čo je ATP?   

Adenozín trifosfát alebo ATP je hlavným zdrojom energie, ktorý udržuje naše telá pri živote. ATP sa už dlho považuje za chemickú látku, ktorú telo vytvára z iných živín, ale nie za látku, ktorú možno dopĺňať. Avšak užívanie ATP piluliek alebo práškov by mohlo byť prínosom pre vaše tréningy. ATP má v každej molekule tri fosfátové skupiny (trifosfát). Keď sa tieto skupiny odstránia z molekuly, uvoľní sa obrovské množstvo energie. Vaše telo využíva energiu na vykonanie niekoľkých kritických procesov. Tie zahŕňajú transport bielkovín a lipidov do aj z buniek, komunikáciu medzi bunkami, syntézu DNA a RNA a v neposlednom rade riadi svalové kontrakcie, ktoré umožňujú pohyb.

Ako ATP funguje?              

Keď používate svoje svaly, vaše telo vytvára nový ATP, aby udržal energetickú náročnosť. Ale svalové tkanivo môže uchovávať len toľko, aby vydržalo makať len niekoľko sekúnd. Keď máte náročný tréning, vyčerpáte energiu veľmi rýchlo, takže vaše telo sa zameria na fosfokreatín, glukózu a kyslík, aby mohlo doplniť ATP. Niektorí ľudia užívajú keratínový doplnok, ktorý dodáva energiu pre krátkodobé výkony s vysokou intenzitou cvičenia. Kreatín dodáva túto energiu zvyšovaním fosfokreatínu, ktorý vaše telo potom môže použiť na vytvorenie väčšieho množstva ATP. Spotrebovanie sacharidov pred tréningom funguje podobným spôsobom. Zvyšujete tým hladinu glukózy v krvi, ktorá sa môže použiť aj na zvýšenie množstva ATP počas procesu nazývaného glykolýza.

Výhody doplnkov ATP                                                                                          

Niektoré štúdie poukazujú na priaznivé účinky, následné štúdie s využitím ľudských účastníkov žiaľ neboli tak sľubné. Ale to nie je koniec príbehu. Doplnky ATP nemusia priamo zvýšiť množstvo chemikálie vo vašom svalovom tkanive, ale môžu zlepšiť prietok krvi do aktívneho tkaniva a zvýšiť tak fyzickú výkonnosť a urýchliť regeneráciu.

Zlepšite svoju silu a vytrvalosť                 

Štúdia v medicíne, vede a v športe zistila, že dva týždne užívania doplnkov nezvyšovali množstvo ATP v svalovom tkanive, ale umožnili študijným subjektom viac opakovaní s väčšou intenzitou, než subjektom bez doplnenia. Iná štúdia ukázala, že 400 miligramov ATP užívaných počas 15 dní znižuje svalovú únavu a pomáha účastníkom vyvíjať viac energie počas intenzívneho cvičenia v porovnaní s kontrolnou skupinou. Výskumníci zistili, že 400 miligramov ATP v kombinácii s tréningom po dobu 12 týždňov, umožnilo účastníkom urobiť významné zlepšenia vo svojom výkone v porovnaní s účastníkmi užívajúcimi placebo.  Štúdia tiež ukázala, že účastníci, ktorí užívali doplnky, získali viac ako dvojnásobok hrúbky svalov kvadricepsov ako tí, ktorí užívajú placebo. Nová štúdia z roku 2017 zistila, že doplnenie ATP zabráni jeho poklesu po intenzívnom cvičení. Účastníci, ktorí užívali doplnky, si udržali vyšší výkon ako tí, ktorí dostali placebo.

Ako čo najefektívnejšie doplniť ATP 1

Zvýšte krvný prietok     

Okrem zlepšenia funkcie svalov môže suplementácia ATP tiež zvýšiť vazodilatáciu  (rozšírenie tepien). Širšie vedenie znamená, že viac paliva (kyslík a glukóza) sa dostane do svalov rýchlejšie. Táto vazodilatácia tiež pomáha vylučovať metabolické odpadové produkty, ako je laktát a močovina zo svalového tkaniva a dodáva viac živín na rýchlu obnovu svalov.

Vedľajšie účinky doplnku ATP

K dnešnému dňu nie sú známe žiadne vedľajšie účinky pri užívaní adenozín trifosfátu, hoci najdlhšia štúdia bola doteraz len 12 týždňová. Účinky trvalého užívania sa neskúmali. Zdá sa, že ATP je možné bezpečne kombinovať s inými doplnkami.

Ako sa užíva ATP a aké formy existujú? 

Prípravky ATP sa zvyčajne nachádzajú vo forme piluliek.  Zdravotní experti často naznačujú, že kreatín monohydrát je najlepší, ak chcete zvýšiť hladiny ATP počas cvičenia. Kľúčom je zabezpečiť, aby ste získali 400 miligramov ATP, aby ste maximalizovali potenciálny prínos.

Zložka doplnku stravy s názvom ribóza alebo d-ribose zvyšuje ATP a tým zvyšuje energetické hladiny v organizme. Naše telo musí udržiavať svoju produkciu ATP (adenozíntrifosfát) na svojej najvyššej možnej úrovni pre maximálnu produkciu energie a maximálnu fyzickú výkonnosť. Viac o ribóze sa dočítate v našom článku: Čo je ribóza a ako funguje.

Kedy by ste mali užívať ATP?                                                                   

Zatiaľ neexistujú definitívne štúdie o najlepších časoch a množstvách doplnkov ATP. Existujúci výskum naznačuje, že užívanie 400 miligramov ATP 30 minút pred výkonom je najideálnejší. V dňoch, keď necvičíte, užívajte ATP nalačno cca 30 minút pred prvým jedlom.

Referencia:

Zimmer, H.G., and H. Ibel. ” Ribose accelerates the repletion of the ATP pool during recovery from reversible ischemia of the rat myocardium.” J. Mol. Cell. Cardiol. 16 (1984): 863-866. 

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.