Zdravie a zdravá výživa

Ako vyťažiť čo najviac zo svojho probiotika?

Ako vyťažiť čo najviac zo svojho probiotika?

Trh s probiotickými doplnkami je niekedy nepriehľadný a presýtený. Ak si z toho množstva neviete vybrať, pokúsim sa vám pomôcť.

Každý z nás má kombináciu „dobrých“ a „zlých“ baktérií, ktoré sa neustále ťahajú vnútri nášho tela. Keď nie ste zvyknutí na príliš veľa zlých baktérií, spôsobené pravdepodobne častým užívaním antibiotík, vysokou hladinou stresu, zlou stravou alebo kombináciou všetkých uvedených, môže to zničiť príliš veľa dobrých baktérií. Naopak, všetky zlé veci, ktoré môžu spôsobovať vaše problémy s trávením aj nedostatok živín, prítomnosť zdravých baktérií minimalizujú. Takže keď naše dobré črevné baktérie prekonávajú tie zlé baktérie, kde načerpajú posily? Ideálne zo stravy, kde je možné získať aspoň niektoré z probiotík. Sú to fermentované alebo pestované potraviny ako jogurt, kefír, kyslá kapusta, kimchi či kombucha. Čo je však viacej populárne, než kedykoľvek predtým? Predsa užívanie doplnkov a to najmä preto, že v jednej dávke môžete získať viacero druhov baktérií. Pravidelné užívanie probiotík môže tiež pomôcť riešiť potenciálnu nerovnováhu, najmä preto, že veľakrát probiotický obsah potravín nie je taký vysoký, ako sa uvádza. Keď už teda hľadáte, skúmate, čítate všetky príbalové letáky desiatok probiotických produktov, je potrebné mať na pamäti:

Viac kmeňov probiotických baktérií je vždy lepšie!

Existuje veľa druhov probiotických baktérií, ale dve najbežnejšie sú laktobacil a bifidobaktérium. Jednu alebo obe nájdete vo väčšine probiotických doplnkov ako aj vo fermentovaných mliečnych výrobkoch, ako je jogurt či kefír. Existujú však aj mnohé ďalšie početné kmene. Spravidla platí, čím viac kmeňov, tím lepšie. Odborníci na výživu radia vyberať si doplnky s tromi a viacej druhmi, pretože každý má jedinečné funkcie, ktoré sa môžu navzájom dopĺňať. Ešte dôležitejšie je, že viacnásobné kmene vám dávajú väčšiu šancu mať v tráviacom trakte aspoň niekoľko kolónií.

Vezmite do úvahy váš vek a pohlavie!

Divíte sa, prečo sú niektoré probiotické zmesi zamerané napríklad len na seniorov? Bakteriálna zmes vo vašom črevnom systéme, niekedy nazývaná črevný mikrobióm, sa môže  meniť s vekom, všeobecným zdravotným stavom a stravou. Zvláštna kategória je sex. U žien môžu probiotiká udržiavať vaginálnu oblasť oveľa kyslejšiu, čo pomáha predchádzať problémom s neželanými baktériami. Problémy ako infekcie močových ciest a bakteriálna vaginóza boli spojené s nedostatkom užitočných črevných baktérií. Kmene, ktoré sa javia ako najúčinnejšie pri znižovaní rizík vzniku uvedených problémov sú laktobacillus rhamnosus a laktobacillus reuteri. Samozrejme existujú aj špecifické zmesi pre ženy, ktoré môžu poskytnúť ďalšie potrebné kmene.

Myslite na miliardy!

Probiotické baktérie fungujú tak, že vytvárajú kolónie a na to je treba obrovské množstvo. Preto sa doplnky predávajú podľa toho, koľko miliónov je prítomných v čase výroby. Ak ste vo všeobecnosti zdraví a zdá sa, že máte tráviaci systém bez probiotík, tri miliardy by boli vhodné pre každodennú údržbu. Seniori by sa mali zamerať na oveľa vyššie dávky približne 20 až 50 miliárd, čo je zároveň aj odporúčaná dávka pre cestovanie a stres, čo sú dve situácie, ktoré najviac ovplyvňujú váš imunitný systém. Ak ste v poslednej dobe užívali antibiotiká alebo máte poškodený tráviaci systém, možno budete chcieť hneď začať na 50 miliardách, no zatiaľ neexistuje dostatočný výskum, ktorý by naznačoval, že vyššia úroveň prinesie viacej výhod.

Overujte, overujte, overujte!

Ak ste si už vybrali z množstvá probiotík ten, ktorý je špecifický pre váš vek alebo stav, ďalším krokom je uistenie sa, že ide o kvalitný produkt. To znamená skontrolovať dátumy expirácie a čítať štítky a balenia, aby sa zabezpečilo, že boli vyrobené so živými probiotickými kmeňmi. Záleží aj na uskladnení. Ponechanie probiotík pri izbovej teplote, nespôsobí, že sa stanú zlé, ale často strácajú svoju potenciu, čo vedie k znížení prínosu. Naopak chladenie môže pomôcť predĺžiť životnosť väčšine probiotík a pomôcť im udržať vyššie počty po dlhší čas.

K probiotikám pridajte prebiotiká!

Môžete zlepšiť účinnosť probiotík tým, že do stravy pridáte aj viac prebiotík. Prebiotiká sú druh vlákniny, ktorý poháňa dobré baktérie, jednoducho povedané, sú prebiotiká to, čo probiotiká jedia, aby zostali zdravé. Môžu sa nachádzať v potravinách ako ovsená múčka, špargľa, artičoky, banány, celé zrná, ľanové semienko, pór, cibuľa a cesnak. Niektoré doplnky obsahujú prebiotiká ako súčasť zmesi, ale pokojne ich môžete prijímať len s prebiotických zdrojov potravy. Prebiotiká môžu pomôcť probiotikám vo vašich doplnkoch prebudiť sa v tele, to znamená, že budete získavať viacej výhod pre vaše zdravie.

Referencie:

Allgeyer, L. C., Miller, M. J., & Lee, S. Y. (2010). Sensory and microbiological quality of yogurt drinks with prebiotics and probiotics. Journal of Dairy Science, 93(10), 4471-4479.

Falagas, M. E., Betsi, G. I., Tokas, T., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent urinary tract infections in women. Drugs, 66(9), 1253-1261

Mortazavian, A. M., Ehsani, M. R., Mousavi, S. M., Rezaei, K., Sohrabvandi, S., & Reinheimer, J. A. (2007). Effect of refrigerated storage temperature on the viability of probiotic micro‐organisms in yogurt. International Journal of Dairy Technology, 60(2), 123-127.