Zdravie a zdravá výživa

Vedeli ste načo sú dobré vitamíny?

Vedeli ste načo sú dobré vitamíny?|

Vitamíny sú organické, biologicky aktívne látky, ktoré sú v malých množstvách pre život nevyhnutné. Môžeme ich charakterizovať ako základné kamene nášho zdravia. Patria medzi esenciálne látky, organizmus si ich nevie syntetizovať, alebo ich syntetizuje len v nedostatočných množstvách. Vitamíny nie sú zdrojom energie, ale väčšina má nezastupiteľnú úlohu v procesoch intermediárneho metabolizmu a pri ich nedostatku alebo úplnom chýbaní vznikajú špecifické metabolické poruchy.

Hypovitaminóza

Stav organizmu, ktorý je spojený s deficitom určitého vitamínu alebo vitamínov sa podľa stupňa závažnosti nazýva hypovitaminóza alebo avitaminóza. Hypovitaminózou nazývame stav relatívneho nedostatku určitého vitamínu (napr. ako dôsledok jednostrannej výživy). Avitaminóza je stav závažnejší, vyskytuje sa zriedkavejšie, charakterizovaný je úplným nedostatkom vitamínov.

Faktory spôsobujúce nedostatok vitamínov v tele

a) Znížený prívod
b) Porucha vstrebávania (poruchy sekrécie žlče, poruchy sliznice GIT)
c) Pôsobenie liečiv
d) Ochorenia pečene (pečeň má zníženú schopnosť ich uskladnenia)
e) Obdobia kedy je potreba vitamínov vyššia – obdobie rastu, tehotenstvo, infekčné ochorenia atď.

Hypervitaminóza

Okrem uvedených stavov hypovitaminózy a avitaminózy, môže v našom organizme nastať aj opačný stav – nadbytok vitamínov. Tento stav sa nazýva hypervitaminóza. Je to ochorenie, ktoré sa týka najmä vitamínov rozpustných v tukoch, teda tých, ktoré si náš organizmus dokáže ukladať do zásob v pečeni. Hypervitaminóza vitamínov rozpustných vo vode je veľmi ojedinelá, pretože z organizmu sa veľmi rýchlo vylučujú močom. Treba si teda dávať pozor na nadbytočný príjem vitamínov rozpustných v tukoch, so zreteľom na množstvo komerčných vitamínových piluliek a doplnkov.

Hypervitaminóza A – prejavuje sa bolesťami hlavy, anorexiou, zväčšením pečene, šupinovitou dermatitídov, stratou vlasov.
Hypervitaminóza D – sa najčastejšie prejavuje úbytkom na hmotnosti, poprípade zlyhaním pečene.
Hypervitaminóza K – je charakterizovaná gastrointestinálnymi poruchami a anémiou.

Ak by sme chceli určitú látku zaradiť medzi vitamíny, musí spĺňať dve základné kritéria :
Musí to byť organická zložka výživy, ktorá sa nedá zaradiť medzi cukry, tuky, bielkoviny a minerálne látky.
Organizmus si ju nevie vyrobiť, preto je odkázaný na jej príjem v potrave. Preto je napríklad vitamín C pre človeka vitamínom ale pre väčšinu živočíchov, ktoré si ho dokážu syntetizovať vo vlastnom tele vitamínom nie je.
Za najhlavnejšie rozdelenie vitamínov považujeme rozdelenie podľa ich rozpustnosti vo vode alebo v tukoch.

1.Vitamíny rozpustné v tukoch

Do tejto kategórie zaraďujeme vitamíny A, D, E, K a F. Vitamíny rozpustné v tukoch si vyžadujú určité množstvo lipidov v potrave a ich resorpcia môže byť značne narušená pri deficite pankreatickej lipázy a žlče. Ako sme už uviedli, telo si ich dokáže ukladať do zásob v pečeni, preto nie sme odkázaní na ich každodenní príjem. Vitamíny A a D sú v krvnom obehu viazané na špecifické transportné proteíny a vo vysokých dávkach môžu pôsobiť toxicky.

2.Vitamíny rozpustné vo vode

Do tejto skupiny patria vitamíny skupiny B a vitamín C. Ako sme už spomenuli, vitamíny rozpustné v tukoch si náš organizmus dokáže ukladať do zásob, na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode (okrem vitamínu B12). Organizmus je teda odkázaný na denný príjem týchto vitamínov. Keďže ide o vitamíny rozpustné vo vode, prípadný nadbytok týchto vitamínov dokáže organizmus pomerne ľahko eliminovať najmä tým, že ich vylúči močom.

Autor článku je doktor športovej kinantropológie Mgr. Matúš Kobulnický, PhD. Použité referencie v autorových článkoch sú najmä z databáz vedeckých článkov a potvrdených výskumov ako PubMedScopusWeb of Science.

Knižné referencie:

Žák, F. 2005. Výživa pre výkon a zdravie. Bratislava : ICM AGENCY 2005. 140 s. ISBN 80–969268–2–9
Javorka, K. a kol. 2009. Lekárska fyziológia. Martin : Osveta 2009. 742 s. ISBN 978-80-8063-291-5
Bergendi, Ľ. a kol. 1997. Základy biologickej chémie a enzymológie. Bratislava : Palaestra 1997. 385 s. ISBN 80-88718-05-8
Turecký, L. 2008. Lekárska biochémia 2. Bratislava : Asklepios 2008. 216 s. ISBN 978-80-7167-123-7

Jack Challem (1997).“The Past, Present and Future of Vitamins”

Vitamin A: Fact Sheet for Health Professionals”National Institute of Health: Office of Dietary Supplements. 5 June 2013. Retrieved 2013-08-03.

Vitamin and Mineral Supplement Fact Sheets Vitamin B12. Dietary-supplements.info.nih.gov (24 June 2011). Retrieved on 2013-08-03.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.