Jedlá a fitness recepty

Topinambur pre Vaše zdravie + recept

|

Veľa z Vás pravidelne jedáva rôzne druhy zeleniny alebo ovocia. Niektoré sú typické pre Slovensko a iné naopak značne exotické. Skúsili ste však už niekedy ochutnať topinambur? Obsahuje veľa vitamínov a podporných látok pre nás organizmus, tak prečo ho neochutnať? Prečítajte si tento článok a dozviete sa, aké má účinky, aké základné látky obsahuje a môžte skúsiť aj nami overený veľmi chutný recept na prípravu smažených topinambúr.

Čo je topinabur a jeho zloženie

Topinambur je rastlina, ktorá má svoj pôvod v Severnej Amerike a pestovali ju pôvodný Američania. Topinambur patrí medzi slnečnicovité rastliny a dorastá do výšky 1-5 m. Koreň je podobný koreňu zázvoru. Koreň môže mať svetlohnedý odtieň alebo ružový až červený. Vo vnútri môže byť bielej, krémovej alebo fialovej farby. Topinambur sa od ostatných druhov zeleniny odlišuje unikátnym sacharidovým systémom, ktorý je založený na podstate fruktózy a jej polymérov: inulínu a fruktooligosacharidov. Okrem inulínu obsahuje aj iné biologicky aktívne látky – železo, draslík, vápnik, horčík, vitamíny skupiny B a C a iné.

Poznáme množstvo receptov a množstvo spôsobov prípravy. Možno ich použiť či už do polievky alebo z nich možno urobiť aj čipsy. Nakrájajú sa na tenké plátky, okorenia sa, posypú bylinkami a vypražia na oleji. Nejedzte ich však priveľa, nakoľko nadmerné požívanie spôsobuje nadúvanie.

Topinambury pražené na šalviovom masle

Potrebujete:

  • 3 polievkové lyžice masla alebo kokosového oleja
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • ½ kila topinamburov (umytých a nakrájaných na pol centimetrové kolieska)
  • 3 polievkové lyžice lístkov čerstvej šalvie
  • 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Rozpustite lyžicu masla s olivovým olejom na teflónovej panvici na stredne vysokej teplote. Pridajte topinambury a polovicu šalvie. Posypte soľou a korením. Osmažte do hneda kým nezačnú mäknúť.  Sceďte topinambury a uložte ich na servírovaciu misu. Zvyšné dve lyžice masla dajte spolu so šalviou na panvicu a smažte ju, až kým nestmavne, približne 30 sekúnd. Pridajte citrónovú šťavu a povarte asi 1 minútu. Nakoniec topinambury polejte týmto šalviovo-citrónovým maslom. Dochuťte soľou a korením, posypte petržlenovou vňaťou.

Skúsili ste už niekedy topinambur? Máte s ním nejaké skúsenosti? Ak áno, podeľte sa s nami o ne v komentároch. Veľa iných vhodných doplnkov stravy nájdete na našom e-shope a rovnako tak v našej predajni v nákupnom centre Eurovea. Príďte nás navštíviť do našej predajne, kde Vám naši predajcovia poradia ďalšie kvalitné doplnky výživy podporujúce Vás organizmus. Tešíme sa na Vašu návštevu!

eurovea

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.