Jedlá a fitness recepty

Recept na výbornú zelerovo-feniklovú polievku

|zelerovo-feniklova-polievka-bestbody

Blíži sa víkend a určite už rozmýšľate, čo si uvariť na sobotný alebo nedeľný obed. Preto Vám v tomto článku ponúkame recept na veľmi chutnú zelerovo-feniklovú polievku. Prečo neskĺbiť chutný obed a ešte aj urobiť niečo dobré pre svoj organizmus?

Zeler je vynikajúcim zdrojom vitamínu B6, C, K a fosforu. Je to veľký hnedý koreň, ktorý je možné konzumovať tak surový ako aj varený. Pomáha prečisťovať močový mechúr a obličky, vplýva na psychickú pohodu, uvoľňuje svalstvo ale aj podporuje trávenie a je veľmi účinným proti zápche.

Fenikel obsahuje éterické oleje, draslík ale aj vitamíny C a E. Má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu, rovnako ako zeler podporuje trávenie, pomáha pri zápaloch ale aj pri ženských ťažkostiach.

Zelerovo- feniklová polievka

Potrebujete: 1 veľký fenikel s vyčisteným jadrom a nakrájaný (1 a pol šálky), 1 biela cibuľa nakrájaná na kocky, 1- 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 zelery o veľkosti grepu ( očistené a nakrájané na kocky- 4 až 5 šálok), 8 šálok kuracieho alebo zeleninového bujónu, ¼ lyžičky bieleho korenia, soľ podľa chuti, ¼ šálky kyslej smotany ( na zdobenie- dobrovoľne), petržlenový olej (na zdobenie- dobrovoľne)

Postup: Vo veľkom hrnci speníme na strednom ohni cibuľu na olivovom oleji až kým nezmäkne, cca. 5 minút. Pridáte fenikel. Teplotu znížte, restujte fenikel za občasného miešania až kým nezačne karamelizovať, asi 12 minút. Pridajte zeler, čierne korenie a kurací vývar. Zvýšte teplotu, priveďte do varu, následne ju opäť znížte a nechajte nech sa slabo varí, až kým zeler nebude jemný, 15- 20 minút.

Pomocou mixéra potom rozmixujte zmes dohladka. Nezabudnite naplniť nádobu len do polovice. (Zapamätajte si, že ak mixujete akúkoľvek horúcu tekutinu, nádobu prikryte vekom, naplňte ju len do polovice a začnite mixovať na najnižšom stupni, aby ste predišli explózii mixéra).

Nakoniec vráťte rozmixovanú zmes naspäť do hrnca. Pri servírovaní môžete ozdobiť kyslou smotanou a petržlenovým olejom.

Petržlenový olej

Potrebujete: 1 šálku talianskeho petržlenu, ½ šálky olivového oleja, ½ strúčika cesnaku, ¼ čajovej lyžičky kóšer soli, 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy, 1 biela cibuľa nakrájaná na kocky

Postup: Zmixujte všetky ingrediencie dokopy až kým nesplynú.

Nám táto polievka veľmi chutila. A veľkým plusom je aj pozitívny vplyv zeleru a feniklu na organizmus. Skúsite ju cez víkend aj Vy? Dajte vedieť priateľom o tejto veľmi chutnej polievke, nech ju skúsia aj oni. Príďte nás navštíviť do našej predajne Eurovea, kde Vám poradíme ešte ďalšie kvalitné doplnky stravy, ktoré Vám posilnia organizmus a zodpovieme vaše otázky ohľadom zdravej stravy. Tešíme sa na Vašu návštevu!

eurovea