O proteínoch, Tipy a odporúčania

Prečo užívať BCAA?

|||https://bestbody.sk/wp-content/uploads/2018/06/BCAA.png

Teória BCAA užívania je veľmi jednoduchá. Pracujú v troch odlišných oblastiach, ktoré vám môžu pomôcť s vašimi cieľmi v posilňovni, či už ide o rast svalov, stratu tuku alebo oboje.

Najsilnejšie účinky aminokyselin BCAA

1) Pomáhajú stimulovať nové svalové tkanivo

BCAA majú priamy účinok v svalovom tkanive. To sa deje v dvoch jednoduchých procesoch. Po prvé, pomáhajú pri prepínaní syntézy bielkovín (budovanie svalov) a po druhé poskytujú stavebné prvky pre svalové tkanivo. Výskumníci dospeli k názoru, že BCAA má anabolický účinok na ľudský kostrový sval. Štúdia, v ktorej účastníci užívali BCAA počas 8 týždňov trénovania, ukázala väčšie percento zníženia telesného tuku, nárast svalovej hmoty a sily ako pri užití srvátkového doplnku.bcaa

2) BCAA pomáhajú s vytrvalosťou.

Počas cvičenia sa vychytávajú aminokyseliny zvané tryptofán a zvyšujú sa hladiny 5-HT (serotonínu), to je to, čo hovorí vášmu mozgu, že ste unavení, v dôsledku čoho ste vyčerpaní. L-Valín súťaží s vychytávaním tryptofánu do mozgu a účinne spomaľuje správu, že ste unavení. Podľa  štúdie príjem BCAA zvyšuje ich koncentráciu v plazme a zabraňuje zvýšeniu voľného tryptofánu, čo by podľa hypotézy malo znížiť syntézu 5-HT v mozgu a oddialiť centrálnu únavu. Ďalšia štúdia dospela k záveru, že podanie L-valínu pred cvičením zabraňuje prostredníctvom obmedzujúceho účinku na syntézu 5-HT uvoľňovanie 5-HT. Táto štúdia poskytuje niektoré odpovede na predchádzajúce výskumy u ľudí a zvierat, ktoré ukazujú fyziologické a psychologické výhody doplnenia aminokyselín s rozvetveným reťazcom na výkon

3) L-izoleucín pomáha využívať tuk na energiu

Izoleucín využíva tuk na energiu vedúcu k zníženiu telesného tuku, pretože L-izoleucín pracuje na bunkovej úrovni, kde môže ovplyvniť receptory PPAR v svalovom tkanive a pečeni, ktoré spúšťajú spaľovanie tukov a zároveň vypínajú signál na ukladanie tuku. Japonskí vedci potvrdzujú, že Isoleucin súčasne aktivuje vychytávanie a oxidáciu voľných mastných kyselín v pečeni a v kostrovom svalstve.

BCAA

Spoločnosť Reflex Nutrition využíva vo svojich produktoch aminokyseliny v pomere 2:1:1 a nie 4:1:1 či 8:1:1 alebo dokonca i viac ako to robia iný výrobcovia. Pýtate sa prečo nie viac L-Leucínu? Štúdie týkajúce sa potenciálu budovania svalov používali pomer 2:1:1, navyše väčšina štúdií týkajúcich sa vytrvalosti sa sústreďuje na pomery 2:1:1 alebo len na L-valín. Pri strate tuku sa používa len L-izoleucín. Ide o zdravý rozum, prečo by ste chceli použiť niečo iné ako to, čo sa používa v štúdiách? Tiež jedna časť izoleucínu a jedna časť Valínu majú svoju úlohu pri strate tukov a boji s únavou.

Aky pomer BCAA?

Prečo teda iné spoločnosti využívajú pomer 4:1:1, 8:1:1 a viac? To je naozaj dobrá otázka. Väčšina spoločností to obhajuje tým, že L-leucín je najviac anabolický a preto ho dávajú viacej no pravdou je, že tým negujete výhody z izoleucínu a valínu. Jediný čas, ktorý je prínosom pre L-leucín je po tréningu, pokiaľ chceme zvýšiť syntézu bielkovín. Ideálnym doplnkom je vtedy Growth Matrix. Pomery 4:11 a 8:1:1 sú menej nákladné na výrobu, ale či to je dôvod, prečo niektoré firmy predávajú tieto pomery nemôžem povedať, ale čo vám môžem povedať je, že L-leucín je takmer o 50-60 % lacnejší ako valín a o 60-70% lacnejšie ako izoleucín. Keď však čakáte, že výrobky s týmito pomermi budú oveľa lacnejšie, myslím si, že nebudú a preto to bude pre takú spoločnosť výhodnejšie.

O význame BCAA sa dočítate podrobnejšie aj v našom článku: “Význam aminokyselín BCAA“. V prípade ak ste vegetarián nič nieje stratené a máme pre Vás ideálne riešenie, ktoré si môžete prečítať v našom článku: “Tvorba svalovej hmoty pre vegetariánov“.

Záverom len toľko, že aminokyseliny s rozvetvenými reťazcami sú cenným doplnkom stravovacieho režimu pre športovcov a ak chcete naozaj využiť všetky výhody, ktoré zahŕňajú svalovú syntézu, vytrvalosť a spaľovanie tukov, dodržujte vedecky dokázané pomery 2: 1: 1.

OdporúčaméBCAA od firmy Reflex, ktoré sú vyrobené fermentačnou technológiou, ktorá je garanciou 100 % netoxické L-formy aminokyselín. Reflex garantuje vysokú kvalitu, pôvod a čistotu použitých zložiek + minimum balastných aditív.

Referencie:

Intake of branch-chain amino acids influences the levels of MAFbx mRNA and MuRF-1 total protein in resting and exercising human muscle. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2012

Stoppani, J., et al., Consuming branched-chain amino acid supplement during a resistance training program increases lean mass, muscle strength and fat loss. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2009.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.