Pokiaľ hľadáte spôsob ako podporiť hojenie rán po popálení alebo ako omladiť pokožku, môžno tým správnym spôsobom je práve vitamín E. V tomto článku sa dočítate základné informácie o vitamíne E, aké sú jeho účinky a prečo je ho v tele potreba. Taktiež sa dozviete z akých potravín ho získať a čo sa môže stať, keď ho máte v tele nedostatok.
Vitamín E je v tukoch rozpustná látka, ktorá sa môže ukladať do zásoby v pečeni, tukovom tkanive, srdci, svaloch, semenníkoch, maternici a nadobličkách. Patrí medzi tokoferoly, ktorých základnou štruktúrou je tokol. Rozoznávame α, β, γ, δ tokoferoly, ktorých účinok závisí od počtu metylových skupín. Najúčinnejší je α tokoferol. Biochemický význam vitamínu E nie je zatiaľ úplne známy, no vo všeobecnosti sa akceptuje názor, že tokoferoly pôsobia ako antioxidačné látky.
Funkcia:
- Vitamín E má veľmi dôležitú úlohu ako prírodne sa vyskytujúci antioxidant. Spolu s antioxidačnými vlastnosťami vitamínov A a C, majú v našom organizme veľmi veľký význam hlavne preto, že ochraňujú bunkové štruktúry a organické molekuly pred ich poškodením peroxidáciou. Vitamín E tiež pomáha v liečbe a prevencií NAFLD. Štruktúra lipidov, ktoré obsahujú polynenasýtené vyššie karboxylové kyseliny vytvára vhodné podmienky pre lipoperoxidáciu. Lipoperoxidácia vedie k rozrušovaniu karboxylových kyselín lipidov a tým aj k poškodzovaniu membránových štruktúr buniek a tkanív. Vitamín E reaguje veľmi rýchlo s voľnými radikálmi, teda pôsobí ako vychytávač voľných radikálov, čím ochraňuje polynenasýtené vyššie karboxylové kyseliny. Vitamín E a všetky ďalšie antioxidanty v konečnom dôsledku znižujú úmrtnosť.
- Rozširuje cievy, zabraňuje zrážaniu krvi
- Znižuje únavu
- Podporuje hojenie popálenín
- Omladzuje pokožku
- Zvyšuje sexuálnu a fyzickú výkonnosť
- Zmierňuje menštruačné problémy
Zdroje:
- Rastlinné oleje
- Obilné klíčky
- Mlieko
- Žĺtok
- Pečeň
- Vnútornosti
- Mäso
- Mandle
- Lieskovce
Následky nedostatku:
- Skrátenie polčasu prežitia erytrocytov
- Zníženie aktivity imunitného systému
- Poruchy a úbytok svalov
- Poškodenie bunkových membrán
- Anémia
- Neplodnosť
Denná dávka:
Odporúčaná denná dávka pre deti je 5 – 12 mg a pre dospelých 12 – 16 mg. Spotrebované množstvo závisí od obsahu viacnásobne nenasýtených mastných kyselín v potrave, čo znamená že viac nenasýtené mastné kyseliny zvyšujú potrebu vitamínu E.
Ste prekvapený, aké môže mať vitamín E účinky na Váš organizmus? Dajte vedieť aj Vaším priateľom, aby sa im aj oni vyvarovali. Príďte nás navštíviť do našej predajne v nákupnom centre Eurovea, kde Vám naši predajcovia poradia ďalšie kvalitné doplnky výživy podporujúce Vás organizmus. Tešíme sa na Vašu návštevu!
Autor článku je doktor športovej kinantropológie Mgr. Matúš Kobulnický, PhD. Použité referencie v autorových článkoch sú najmä z databáz vedeckých článkov a potvrdených výskumov ako PubMed, Scopus, Web of Science.
Referencie:
- Žák, F. 2005. Výživa pre výkon a zdravie. Bratislava : ICM AGENCY 2005. 140 s. ISBN 80–969268–2–9
- Javorka, K. a kol. 2009. Lekárska fyziológia. Martin : Osveta 2009. 742 s. ISBN 978-80-8063-291-5
- Bergendi, Ľ. a kol. 1997. Základy biologickej chémie a enzymológie. Bratislava : Palaestra 1997. 385 s. ISBN 80-88718-05-8
- Turecký, L. 2008. Lekárska biochémia 2. Bratislava : Asklepios 2008. 216 s. ISBN 978-80-7167-123-7
- Perumpail BJ et al., 2018, The Role of Vitamin E in the Treatment of NAFLD
- Jayedi A, et al., 2018, Dietary Antioxidants, Circulating Antioxidant Concentrations, Total Antioxidant Capacity, and Risk of All-Cause Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Observational Studies