Degradované a zapáchajúce alebo čerstvé a sladkasté? Množstvo produktov z rybieho oleja je ohromujúca a niekedy môžete byť mätúce. Rybí olej je jedným z najdôležitejších doplnkov stravy vďaka obsahu esenciálnych mastných kyselín omega 3, avšak výrobné metódy, získavanie a kvalita výrobkov sú nie celkom jasné. Ako vybrať zo širokej ponuky to najlepšie?
Kvalitný rybí olej
Hlavná produkcia rybieho oleja, ktorá často používa sardely a iné malé mastné ryby, ktoré sa zozbierali v ázijských alebo juhoamerických vodách, vyžadovala ťažké spracovanie. Surová ryba je rafinovaná a prepravovaná do spracovateľských závodov, kde dochádza k chemickému procesu, a to k odkysľovaniu, bieleniu a deodorizácii. Transesterifikácia a molekulárna koncentrácia mení nutričný profil, aby sa olej stal bohatším na omega-3 mastné kyseliny, ku ktorým sa pridávajú antioxidačné zlúčeniny, aby sa získal konečný produkt. To znie strašidelne, čo poviete? Preto odporúčam vybrať si minimálne spracovaný olej z certifikovaného organického škandinávskeho pstruha dúhového.
Unikátny výrobný proces zachováva prirodzenú štruktúru oleja a zabraňuje oxidácii, takže je prirodzene stabilný a čerstvý. Majte tiež na pamäti, že produkty omega 3 pochádzajú z morských rýb, ktoré sú pod veľkým environmentálnym tlakom, takže organický a udržateľný rybí olej sladkej vody je skvelou voľbou. Na dosiahnutie organickej akreditácie sa musia dodržiavať prísne pokyny, ktoré zabezpečujú čistý, minimálne spracovaný výrobok, ktorý dodáva esenciálne mastné kyseliny v ich prirodzenom profile, ktorý nemá spracovateľské látky.
Tento unikátny Organický rybí olej od anglickej značky Viridian Nutrition je dostupný v tabletovej a tekutej forme.
Tu je 5 tipov pre nákup rybieho oleja:
- Pôdohospodárske akreditované združenie pre organické sladkovodné ryby.
- Minimálne spracovanie pri zdroji na zabezpečenie sviežosti.
- Nákup z overených zdrojov.
- Ekologické postupy, aby sa zabezpečil nulový odpad a minimálna uhlíková stopa.
- Plnohodnotný olej nesmie obsahovať cukry, farbiva alebo umelé aróma, ktoré robia výrobky čistejšími ako môžu byť. Namiesto toho uprednostňujte pomalú výrobu, ktorá dovoľuje farebné odchýlky od dávky po dávku a od sezóny po sezónu.