Jedlá a fitness recepty

Maniok alebo Yucca + recept

|maniok-bestbody

Veľa z Vás pravidelne jedáva rôzne druhy zeleniny alebo ovocia. Niektoré sú typické pre Slovensko a iné naopak značne exotické. Skúsili ste však už niekedy ochutnať maniok? Často je spolu s batatami nazývaný ako sladký zemiak. Tak prečo ho neochutnať, keď obsahuje veľa vitamínov a podporných látok pre nás organizmus? Prečítajte si tento článok a dozviete sa, aké má účinky, aké základné látky obsahuje a môžte skúsiť aj nami overený veľmi chutný puding z manioku.

Maniok, tiež známy ako Yuka, je na svete známy pod rôznymi názvami, ako napríklad šialenec, brazílska maranta trstinová, tapioka a mnoho ďalších. Maniok obsahuje množstvo sacharidov, má vysoký obsah vitamínu C, fosforu a vápnika. Prekvapivé množstvo tradičných pokrmov je pripravovaných práve z tejto koreňovej zeleniny, od alkoholu až po jej využitie ako náhradu za zemiaky alebo múku pri príprave chleba, pečiva či koláčov. V Spojených štátoch sa predáva predovšetkým na prípravu pudingu.

Maniok je koreň, ktorý dosahuje vo svojej hornej časti priemer 5-10 cm a dĺžku 6-12 cm. Jeho hnedá šupka je drsná, vo vnútri je biely až žltý.

Je vynikajúcim zdrojom vápnika a vitamínu C, okrem toho obsahuje aj fosfor, vápnik, horčík, draslík, železo alebo vitamíny skupiny B, . Listy sú jedlé a sú dobrým zdrojom bielkovín, avšak ich obsah nie je príliš veľký.

Šťava z manioku sa používa ako účinné antiseptikum. Jeho nutričná hodnota však nie je vyvážená a dlhodobá konzumácia manioku môže spôsobiť nedostatok bielkovín.

Maniok je potrebné pripraviť dôsledne, inak bude toxický.

Tapioca puding

Potrebujete:

3 šálky kozieho alebo orechového mlieka, 2 vyšľahané vajcia, ½ šálky tapioky (škrob z koreňa manioku), ¼ čajovej lyžičky soli, ½ čajovej lyžičky vanilky, ¼- 1/2 šálky medu (podľa chuti)

Postup:

Namočte tapioku na noc v studenej vode. Tapioku sceďte a dajte na panvicu. Pridajte mlieko a soľ. Za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu a varte ďalších 5 minút, pokračujte v miešaní. Odstavte zo sporáku. V šálke vyšľahajte metličkou vajcia a potom ich primiešajte do hrnca s tapiokou. Varte na miernom ohni až kým zmes nezhustne, približne 2 minúty. Opäť odstavte z tepla a pridajte med a vanilku. Zamiešajte a podľa chuti ešte pridajte med. Puding môžete podávať teplý, ale aj studený.

Skúsili ste už niekedy maniok? Vieme, že sa dajú použiť ako náhrada zemiakov. Máte s tým nejaké skúsenosti? Ak áno, podeľte sa s nami o ne v komentároch. Ak však nechcete strácať čas prípravou manioku využite produkt Yucca v kapsulovej forme, ktorý ponúkame v našom e-shope. Môžete ho však zakúpiť aj v našej predajni v nákupnom centre Eurovea. Príďte nás navštíviť do našej predajne, kde Vám naši predajcovia poradia ďalšie kvalitné doplnky výživy podporujúce Vás organizmus. Tešíme sa na Vašu návštevu!

eurovea

Autor článku je doktor športovej kinantropológie Mgr. Matúš Kobulnický, PhD. Použité referencie v autorových článkoch sú najmä z databáz vedeckých článkov a potvrdených výskumov ako PubMedScopusWeb of Science.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.