O proteínoch

Kazeínový proteín a jeho 4 najväčšie výhody

Výhody kazeínového proteínu||||micellar-casein-protein-bestbody|Výhody-kazeínového-proteínu-2-e1501793833909

Čítate o všetkých rôznych druhoch proteínových prípravkov a ste z toho zmätený? S toľkými rôznymi možnosťami, ktoré máte k dispozícii, je trochu ťažké sa rozhodnúť, ktorý prípravok vám zaistí tie najlepšie výsledky a podporí vaše úsilie k dosiahnutiu vašich cieľov. V tomto článku Vám popíšeme výhody špecifického kazeínového proteínu

Predtým, ako začnete čokoľvek užívať, je dôležité aby ste strávili nejaký čas skúmaním všetkých typov proteínových prípravkov ktoré sú k dispozícii, pretože k rôznym situáciám sa hodí rôzny druh proteínu. Keď dokonale zladíte typ proteínového prípravku s vaším cieľom, nie je pochýb o tom, že budete profitovať z jeho užívania.

Konkrétny typ proteínového prášku s ktorým sa môžete pomerne často stretávať je kazeínový proteín. Táto forma prichádza v mnohých príchutiach, cenových reláciách a môže vám ponúknuť množstvo výhod. Medzi najkvalitnejšie kazeínové proteíny patrí jednoznačne Micellar Casein od firmy Reflex Nutrition

reflex-casein-protein-bestbody

V krátkosti si predstavíme niektoré z hlavných výhod kazeínového proteínu a vy sa na základe informácií môžete rozhodnúť, či je to pre vás to pravé.

Výhody kazeínu:

1. Kazeín zväčšuje svalovú hmotu a prispieva k úbytku tuku

Kedykoľvek, keď znížite kalorický príjem jedna z prvých otázok, ktoré budú stále väčším problémom, je strata svalovej hmoty. Vzhľadom k tomu, že telo nebude prijímať dostatok kalórií na to aby mohlo pokryť všetky energetické potreby organizmu počas dňa, bude nútené premeniť uložené telesné tkanivá na energiu. V najlepšom prípade bude telo čerpať energiu z vášho tukového tkaniva, ale v horšom prípade musí telo siahnuť po svalovej hmote. Obvykle to býva kombinácia oboch situácií.

Jedna Bostonská štúdia  testovala rôzne možnosti svalovej hmoty. Jednak zisk svalovej hmoty, ale i  úplnú stratu telesného tuku. Jedna skupina užívala kazeínový proteínový hydrolyzát v porovnaní s druhou skupinou, ktorá užívala srvátkový proteínový hydrolyzát. Obe skupiny zároveň prijímali nízkokalorickú stravu a vykonávali bežné záťažové cvičenia. V závere štúdie obe skupiny vykazovali stratu tuku ale skupina užívajúca kazeínový proteín mala vyšší priemerný úbytok tuku, väčší objem svalstva  na hrudníku, ramenách a nohách a celkovo mala vyššie percento svalovej hmoty ako skupina, ktorá užívala srvátkový proteín. Z toho vyplýva, že kazeín má väčšiu mieru svalovej retencie (zadržiavanie svalovej hmoty), čo je obzvlášť efektívne pri udržiavaní svalovej hmoty. Obe skupiny mali stanovený rovnaký príjem bielkovín a to 1,5 gramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Keď nie je dostatočný príjem bielkovín, bez ohľadu na to o ktorú skupinu ide, bude dochádzať k strate svalového tkaniva.

2. Vyššia strata tuku

Kazeínový proteín je forma proteínu ktorý má vyšší obsah vápnika, čo sa tiež ukazuje ako prínos pokiaľ ide o celkovú stratu tuku. Na základe toho veľa ľudí prestane jesť mliečne výrobky, aby sa rýchlejšie zbavili telesného tuku. Podľa štúdie vykonanej v časopise International Journal of Obesity je to chyba. Bolo zistené že tí, ktorí  majú za 24 hodín vysoký príjem vápnika v kombinácii s normálnym príjmom bielkovín, majú tiež zvýšené vylučovanie tuku a energie o približne 350 kJ väčšie ako tí, ktorí užívali buď málo vápnika s normálnym príjmom bielkovín, alebo tí, ktorí prijímali vysoký príjem vápnika s vysokým obsahom bielkovín. Táto štúdia vyzdvihuje dôležitosť celkového príjmu bielkovín. Ukazuje na to, že normálny príjem proteínov  spoločne s vysokým príjmom vápnika, má väčší efekt ako veľmi vysoký príjem bielkovín. Z toho vyplýva, že ideálne je nájsť rovnováhu medzi príjmom vápnika a proteínov. S tým vám pomôže kazeínový proteín, vďaka  jeho obsahu vápnika a bielkovín. Jeho užívanie vám umožní maximalizovať straty tuku.

micellar-casein-protein-bestbody

3. Podpora zdravia s kazeínom

Ďalšou veľmi dôležitou výhodou kazeínového proteínu je, že pomáha podporovať zdravie hrubého čreva. V štúdii uskutočnenej v Austrálii vedci skúmali zdravotné prínosy rôznych proteínov a zistili, že mliečne bielkoviny podporujú zdravie hrubého čreva lepšie ako sójové mäso. To je ďalší dôvod, prečo by ste mali uvažovať o pridaní kazeínového proteínu do svojho jedálnička.

4. Vyššia kvalita kazeínového proteínu

Poslednou výhodou je, že zavedením kazeínového proteínu do svojho jedálnička, získa vaše telo jeden z najlepších zdrojov vysoko kvalitných bielkovín. Keď budete prijímať dostatok kvalitných bielkovín telo ich nemusí toľko vylučovať, ako menej kvalitné bielkoviny a tým pádom ich budete potrebovať menej k udržaniu svalovej hmoty. Štúdia uverejnená v Journal of Nutrition ukázala, že kazeínový proteín je kvalitnejší ako proteín zo sóje ktorá je dôležitým zdrojom bielkovín. Pokiaľ prijímate vegetariánsku stravu, kde je vylúčený zdroj vysoko kvalitných bielkovín z mäsa, je pre váš kazeínový proteín to najlepšie riešenie (v prípade, že môžete konzumovať mliečne výrobky).

Takže keď budete nabudúce kupovať proteínové prípravky, uistite sa, že na vašom zozname nechýba kazeínový proteín. Aj keď sa nejedná o tradične najlepšie proteíny, vhodné hneď po tréningu  (lebo sú pomalšie trávené), dodávajú telu vysoko kvalitné bielkoviny ktoré sa môžu užívať v priebehu celého dňa. Kazeín je považovaný za „pomalý alebo nočný“ proteín. Keď budete užívať kazeín, v krvi dosiahnete vrchol hladiny aminokyselín a proteínové syntézy medzi 3-4 hodinou.

Z hľadiska kvality, funkčnosti a využiteľnosti uprednostňujte micelárny kazeín oproti menej kvalitnému kezeínu vápenatom, ktorý je vyrobený za pomoci chemickych reakcií. Medzi najkvalitnejšie kazeínové proteíny patrí jednoznačne Micellar Casein od firmy Reflex Nutrition.

Referencie:

1. Jacobsen, R., et al. (2005). Effect of Short-Term High Dietary Calcium Intake on 24-h Energy Expenditure, Fat Oxidation, and Fecal Fat Excretion. International Journal of Obesity. 29, 292-301.

2. Demling, R. & DeSanti, L. (2000) Effect of a Hypocaloric Diet, Increased Protein Intake and Resistance Training on Lean Mass Gains and Fat Mass Loss in Overweight Police Officers. Annals of Nutrition & Metabolism. 44:21-29

3. Le Leu, R. et al. (1998). Whey Proteins as Functional Food Ingredients. International Dairy Journal. Vol 8, Issue 5-6: 425-434.

4. Luiking, Y. C., et al. (2005). Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans. Journal of Nutrition. Vol. 135, No. 5, pp. 1080-1087.