Vo svete, kde zo všetkých proteínových práškov dominuje srvátkový proteín sa môže zdať pomerne ťažké nájsť inú alternatívu k zotaveniu svalov po tréningu. Na trhu existujú ešte vajcové proteíny alebo proteíny na rastlinnej báze. Od roku 2009 došlo k revolúcii vo výrobe bielkovinových doplnkov a to vydaním hovädzieho proteínového izolátu.
Ako sa získava hovädzí proteín
Hovädzí proteínový izolát sa nepodobá žiadnemu inému proteínovému prášku na trhu. Hovädzie mäso a chrupavky sa najprv varí v obrovských nádržiach pre vytvorenie kvapaliny živín, ktoré obsahujú neuveriteľne vysoké množstvo každého zo základných a rozvetvených reťazcov aminokyselín. Táto kvapalina sa potom odstreďuje, aby sa zbavila všetkých tukov a uhľohydrátov, pričom koncentrácia bielkovín ostane viac ako 98 % aminokyselín v zostávajúcom materiáli. Následne prechádza kvapalina hovädzích aminokyselín procesom sušenia, až sa rozprašovaním vytvorí konečný práškový produkt.
Výhodne zloženie hovädzieho proteínu
Hovädzí proteínový izolát má také zloženie aminokyselín, ktoré je ľahko porovnateľné s akýmkoľvek štandardným srvátkovým proteínom na trhu. Hovädzí proteín je prirodzene bohatý na aminokyseliny ako alanín, arginín, kyselina glutamová, glycín, prolín a tiež slúži ako významný zdroj leucínu, izoleucínu a valínu – BCAA. V štandardnej 30 gramovej porcií bude obsiahnutých neuveriteľných 29,5 gramov bielkovín, nulové hodnoty sacharidov a menej ako 1 gram tukov. To znamená, že hovädzí proteínový izolát má jednu z najvyšších koncentrácií funkčného proteínu oproti iným druhom bielkovín, ktoré sú v súčasnej dobe k dispozícii na trhu.
Trávenie hovädzieho proteínu
Pokiaľ ide o čas potrebný k úplnému tráveniu a absorbovaniu hovädzieho proteínového izolátu, bolo zistené, že miera štiepenia je pomalšia, než väčšina štandardných srvátkových bielkovín. Trávením sa najviac podobá vaječnému proteínu. Dá sa teda očakávať, že po 2-3 hodinách dôjde k úplnému stráveniu proteínu, čo je porovnateľné s rýchlosťou trávenia hovädzieho steaku. Ale treba upozorniť na to, že pri rýchlom prechode zo štandardnej srvátkovej bielkoviny k porovnateľnej porcii hovädzieho proteínového izolátu, môžu niektorý zákazníci pociťovať žalúdočné ťažkosti. Preto sa všeobecne odporúča, aby používateľ pri priechode na inú formu proteínov zvolil pomalý nástup a tým umožnil žalúdku a črevám, aby sa prispôsobili drastickým zmenám v príjme aminokyselín.
Hovädzí proteínový izolát má tendenciu mať oveľa slanšiu chuť než väčšina iných proteínových práškov. Môže za to prirodzene sa vyskytujúci obsah sodíka priamo v zdroji (mäso, chrupavky…). Preto sa materiál neodporúča miešať s ovocnými príchuťami, aby nedošlo k stretu chutí. Najlepšie sa mieša s čokoládovou a vanilkovou príchuťou.
Hovädzý proteín je vhodný alergikov
Existuje mnoho situácií, kde hovädzí proteínový izolát môže zahrať pozitívnu úlohu. Prvým a najdôležitejším príkladom je paleolitické stravovanie. Práve jedinci, ktorí uprednostňujú paleo stravu musia prísne upravovať príjem sacharidov a bielkovinových zdrojov. Hovädzí proteínový izolát je ideálny pre paleo športovcov a fitness nadšencov, ktorí preferujú zvierací proteín. Ďalej je vhodný pre ľudí, ktorí majú množstvá diétnych obmedzení, pretože neobsahuje sóju, je bezlepkový, bezlaktózový a celkovo je to hypoalergénny zdroj bielkovín.
Hovädzí proteínový izolát môže byť kombinovaný s inými zvieracími proteínmi vo forme prášku a vznikajú tak unikátne zmesi, ktoré sú špecifické pre vaše diétne potreby. Existujú poradcovia, ktorý vám môžu pomôcť s otázkami ako vytvoriť svoj vlastný mix pomocou hovädzieho proteínového izolátu. Výživa je pre vaše telo skutočne dôležitá a preto je podstatné dopriať si zdravé produkty. Preto sa pýtajte ako vám hovädzí proteínový izolát môže doplniť váš zdravý životný štýl.
Odporúčame tieto kvalitné a overené hovädzie proteíny a aminokyseliny:
Zdroj: Lemon, PW (2000). “Beyond the zone: protein needs of active individuals”. Journal of the American College of Nutrition. 19 (5 Suppl): 513S–521S. doi:10.1080/07315724.2000.10718974
http://www.amix-nutrition.com
ipton, KD; Wolfe, RR (2004). “Protein and amino acids for athletes”. Journal of sports sciences. 22 (1): 65–79. doi:10.1080/0264041031000140554