Chia puding Vám dodá poriadnu dávku energie, posilní imunitný systém a pohladí váš tráviaci systém. Je veľmi vhodný pre alergikov, neobsahuje lepok, mliečnu bielkovinu, vajce ani iné alergény. Chia semienka patria medzi antioxidanty, obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré okrem protizápalového účinku pôsobia aj pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Ďalej obsahujú veľa minerálov, vitamínov a 18 až 30 % vlákniny, ktorá prispieva k zlepšeniu vašeho trávenia. Veľký benefit v chia semienok si nájdu aj športovci, kedže obsahujú aj vysoké množstvo proteínov (15-25%).
Chia semienka sú pseudoobilninou a pôsobia na znižovanie krvného tlaku. Boli dokázané aj rôzne vplyvy na ľudský organizmus ako ustálenie hladiny glukózy a tukov v krvi, ochrana srdca a celého kardiovaskulárneho systému. Okrem toho potláčajú chuť do jedla. Kedže majú skvelé väzobné schopnosti sú vhodnou náhradou spojív do bezlepkových aj bez vaječných jedál.
Potrebujeme:
Chia vrstva
- 40 g (cca 1/4 hrnčeka) chia semienka
- 200 – 250 ml mandľové mlieko
- 20 g (cca 2 lyžice) med
- štipka soli
Mandľová vrstva
- 40 g (cca 2-3 lyžice) mandľové maslo alebo iné orieškové maslo (arašidové maslo, kešu maslo)
- 4 lyžice mandľové mlieko
- 10 g (cca 1 lyžica) med
Ovocná vrstva
- 150 g jahody alebo iné ovocie
- 5 g chia semienka
Postup:
Do mandľového mlieka vmiešame med, štipku soli a chia semienka. Počkáme zopár minút a akonáhle sa nám začne vytvárať gel, rozdelíme celé množstvo do foriem. Necháme niekoľko hodín alebo celú noc tuhnúť v chladničke.
Potom zmiešame mandľove maslo s mandľovým mliekom a prípadne trochou medu. Túto zmes rozdelíme na vrstvu chia pudingu, ktorý nám medzi tým stuhol.
Nakoniec rozmixujeme jahody alebo iné ovocie s chia semienkami. Ovocnú zmes dáme na arašidovú vrstvu a necháme pár minút odstáť. Do podávania je ideálne uchovávať v chladničke.
Dobrú chuť 🙂
Zdroj: histaminovakasulka.com