Bezlepková pizza vhodná pre ľudí s histamínovou intoleranciou, vegetariánov a celiatikov.
Prinášame Vám bezlepkovú pizzu, ktorá má lahodné cesto vďaka pridanej cukine. Táto jedinečná pizza je obzvlášť vhodná pre ľudí s histamínovou intoleranciou, vegetariánov a celiatikov, kedže pizza obsahuje len ryžovú a kukuričnú múku. Pizza je prevažne zeleninová s ricottou.
Bezlepková pizza – histamínová intolerancia
Ingrediencie:
- 1 a pol cukiny
- 100 g ryžovej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 1/2 stredne veľkej maslovej tekvice
- 2 ks mrkvy
- 2 vajíčka
- 1/2 PL sódy bikarbóny
- 1 paprika
- 1 menšia cvikla
- kukurica
- soľ
- čierne mleté korenie
- ricotta
- eidam
Omáčka: Ošúpeme tekvicu a jednu mrkvu, ktoré si nakrájame na malé kúsky. Dáme na panvicu štipku masla a cesnak, krátko orestujeme a pridáme nakrájanú zeleninu. Dochutíme soľou a čiernym korením a dusíme do zmäknutia.
Cesto: Medzitým, ako sa nám pripravuje zelenina si nastrúhame na pásiky 1 cukinu. Vo väčšej miske zmiešame cukinu, 2 vajíčka, štipku sódy bikarbóny, soľ, malú kocku masla, 100 g ryžovej múky a 50 g kukuričnej múky. Nalejeme rovnomerne na plech v tenkej vrstve /plech sme si vystlali papierom na pečenie/. Dáme do rúry piecť na 10 minút a 170 stupňov.
Povrch pizze: Na pásiky si nakrájame polovicu cukiny a papriku. Na kolieska si nakrájame jednu menšiu cviklu. Rozmrazíme kukuricu.
Uvarenú omáčku dáme vychladiť a následne rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Po 10-tich minútach pečenia cesta, ktoré má už tuhšiu konzistenciu potrieme omáčkou a naukladáme všetky ostatné ingrediencie: cukinu, cviklu, kukuricu, papriku. Lyžičkou nanesieme rovnomerne ricottu. Dáme do rúry na 40 minút na 180 stupňov. Ak tolerujete iné druhy syrov ako napr. eidam, 10 minút pred dopečením vyberieme z rúry a posypeme strúhaným syrom.
Zaručujeme tenké cesto, ktoré veľmi chutné a chrumkavé :-).
Dobrú chuť!