Zdravie a zdravá výživa

4 jednoduché spôsoby ako urobiť vaše jedlo zdravšie

4 jednoduché spôsoby ako urobiť vaše jedlo zdravšie

Pre niektorých ľudí, ktorí väčšinou nevaria a nepoužívajú nič zložitejšie ako je soľ a korenie, sa to môže zdať zastrašujúce, ale pomocou tejto jednoduchej príručky si môžete navariť niekoľko ďalších chutných možností.

V dnešnej dobe je moderné zdravo sa stravovať, ale povedzme si pravdu, že práve zdravé stravovanie nás udrží fit, preto je dôležité mať nejaké informácie o svojej strave. Tým, že budete jesť jednoduché jedlá vám môže uľahčiť ich prípravu. Avšak jesť stále to isté dookola, nie je pre každého. Korenie je jednoduchý spôsob, ako zmeniť chuť jedál, bez pridania množstva kalórií. Väčšina korenín a bylín obsahuje nula tukov a bielkovín možno obsahuje gram alebo dva sacharidov, ale to naozaj len ak používate nadmerné množstvo. Napríklad sušený cesnak má približne 2 gramy sacharidov na čajovú lyžičku, čo je všeobecne oveľa viac ako by ste použili v jednej porcii. Dávajte pozor na kupované korenie najmä na zmesi ako napríklad korenie na steak, je tam veľa plniva a prebytok soli. Korenie je možné použiť takmer na čokoľvek, ale obzvlášť dobré je na bielkovinách, ako sú vajcia, bravčové či kuracie mäso alebo tofu. Väčšina korenín je skvelá samostatne, avšak s kombináciou korenín, môžete vytvoriť nekonečné možnosti chutí. Vaše kuracie mäso si môžete vychutnať na mnohé spôsoby.

Množstvo každého korenia, ktoré používate, sa bude líšiť v závislosti od druhu potravy, na ktorú ste ho vložili, a osobného vkusu. Zvyčajne používajte menej silných aróm, ako je cibuľa, cesnak a čokoľvek korenené, ako je bazalka a oregano. Časom zistíte čo vám viacej vyhovuje a budete postupne pridávať ďalšie koreniny a bylinky, keď pridáte trochu soli, pomôže vám to vyvolať chuť týchto korenín.

Tu je niekoľko zjednodušených tipov, ktoré vám pomôžu začať:

  • Ak chcete svojmu jedlu dodať mexický nádych, vytvorte si koreňovú zmes s cesnakovým práškom a rascou a tiež pridajte údenú chilli papričku a koriander. Toto funguje obzvlášť dobre na mäse, ale kľudne zmes pridajte do ryže, alebo si ňou posypte vajcia.
  • Pre viac talianskeho vkusu kombinujte cesnakový prášok, cibuľový prášok, bazalku a oregano. Túto zmes môžete použiť na mäso, alebo ju môžete nasypať na miešané vajcia, alebo ich môžete zamiešať do paradajkové omáčky a vytvoriť si tak vlastnú cestovinovú omáčku.
  • V prípade thajskej kuchyne kombinujte bazalku, cesnakový prášok, kari, prášok, zázvor a rascu. Táto zmes sa môže použiť na sezónne spracovanie mäsa alebo ryže alebo v kombinácii s konzervovaným kokosovým mliekom, aby sa vytvorila zjednodušená kari omáčka.
  • Pre grilovanie bez použitia rôznych omáčok  skúste kombinovať údenú papriku, rascu, škoricu, čierne korenie, cesnakový prášok a cibuľový prášok. Používajte na mäso, posypete ju na vajcia alebo experimentujte tak, že ňou posypete iné potraviny, aby ste videli, čo sa vám páči.

O Mgr. Matúš Kobulnický, PhD.

Pracujem ako výživový poradca, osobný a kondičný tréner viac ako 15 rokov. Som hrdý na množstvo spokojných zákazníkov, ktorým som pomohol dosiahnuť svoje ciele. Svojím PhD. štúdiom v odbore športovej kinantropológie som autorom publikácií rôznych článkov a získavam najnovšie informácie v tejto oblasti. Založil som značku bestbody.sk do ktorej s vášňou vkladám všetky svoje dosiahnuté skúsenosti a vedomosti.